Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Lockdown: Έρχονται ανακοινώσεις σήμερα για μετακινήσεις, ωράριο απαγόρευσης και λιανεμπόριο

Όλες οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας

12 Μαΐου 2021 08:09
Lockdown: Έρχονται ανακοινώσεις σήμερα για μετακινήσεις, ωράριο απαγόρευσης και λιανεμπόριο
Από Σεμίνα Χριστοδούλου

Lockdown: Η αντίστροφη μέτρηση για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας έχει ξεκινήσει από σήμερα, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι από τις 14 Μαΐου απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καταργούνται τα SMS και παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας. Ωστόσο ευχάριστες φαίνεται πώς είναι οι πρώτες ενδείξεις από το ισραηλινό φάρμακο που έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές σε ασθενείς στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μετά τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα αυτά και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση. Μεγάλος σύμμαχος στα επόμενα και πιο σημαντικά βήματα προς την ελευθερία είναι σίγουρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και επιτρέπει ολοένα και περισσότερο την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τρεις παράγοντες πάντως που επιτρέπουν στην κυβέρνηση και τους ειδικούς να «ξεκλειδώσουν» εκ νέου τα μέτρα ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου είναι:

  • α) η σημαντική πρόοδος της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και οι υψηλοί στόχοι για τις προσεχείς ημέρες
  • β) το «εργαλείο» των self tests και
  • γ) οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν την μετάδοση του φονικού ιού.

Για την απελευθέρωση των μετακινήσεων

Αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H μια έχει να κάνει με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα και η άλλη με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι τους. Όλα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις βεβαιώσεις του εμβολιασμού τους.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Και στην περίπτωση αυτή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Τι αλλάζει με λιανεμπόριο, SMS, click away και click in shop

Οπως έχει τονιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, η πρόταση προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι να «τελειώσουν» τα SMS και οι μέθοδοι click away και click in shop για το εμπόριο. Έτσι, φαίνεται πως σήμερα θα ανακοινωθεί το «τέλος» των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και το «τέλος» των SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα. Μαζί θα έρθει και το «τέλος» για τις αγορές στα μαγαζιά με τις μεθόδους click inside και click away.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ωράριο κυκλοφορίας και είπε ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα (ως τώρα είναι μέχρι τις 23:00), ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Σενάρια αναφέρουν πάντως, ότι το ωράριο κυκλοφορίας ίσως να παραταθεί ακόμα και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Τι θα ισχύσει με τους τουρίστες

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Ολα δείχνουν ότι οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Άνοιγμα και στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση

Το «ξεκλείδωμα» θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και σε άλλους τομείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν μουσεία, ωδεία. Θα γίνει επανεκκίνηση για πρακτικές σε κλινικές, σε εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια. Θα ξεκινήσει η διά ζώσης επαναλειτουργία σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και θα ξεκινήσουν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

  • Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
  • Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr.
  • Στις 17 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50%, με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Χωρίς μουσική η εστίαση τον Μάιο -Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Παράλληλα, όλα δείχνουν πως δεν προβλέπεται να επιτραπεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης εντός του Μαΐου, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων – που παραμένουν επί μήνες κλειστά- για όλους τους πολίτες από τις 24 Μαΐου, για να υπάρχει μια χρονική απόσταση από τα επικείμενα ανοίγματα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ανάλυσης των επιδημιολογικών επιπτώσεων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share