Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός: Πέθανε ιερέας αρνητής του ιού στην Κρήτη

Κατέληξε μετά από ένα μήνα

11 Μαΐου 2021 13:46
Κορωνοϊός: Πέθανε ιερέας αρνητής του ιού στην Κρήτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ιερέας από την Κρήτη που ήταν αρνητής του κορωνοϊού, έδινε ένα μήνα μάχη με τον ιό.

Ο 66χρονος ιερέας που λειτουργούσε για περισσότερα από 40 χρόνια σε εκκλησία του Χορτιάτη, ο πατέρας Χαράλαμπος, που όπως είπε στο MEGA η πρεσβυτέρα του, αμφέβαλε και δεν τηρούσε πιστά τα μέτρα προστασίας.

Πρόκειται για έναν 65χρονο ιερέα της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου ο οποίος είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό και νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι υψηλός παραμένει και ο αριθμός του ημερήσιων κρουσμάτων στην Κρήτη, καθώς την Παρασκευή (7/5) επιβεβαιώθηκαν 91 ενώ το Σάββατο 109 νέα κρούσματα.

Οι κινήσεις και η φιλοσοφία του ιερέα τους μήνες της πανδημίας, είχαν προκαλέσει κατά διαστήματα προβληματισμό. Κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως ο 66χρονος επηρέασε πολλούς με τη στάση του.

Όταν πριν από έναν μήνα νόσησε, άρχισε να τηρεί πιστά τα μέτρα προστασίας αλλά η μάχη με τον ιό, αποδείχθηκε άνιση.

Self tests σε ιδιωτικό τομέα: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και πού πρέπει δηλώνονται τα αποτελέσματα;

Οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν 2 self tests από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 – 16 Μαΐου και 17 – 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.

Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Self tests σε ιδιωτικό τομέα

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Τα υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα έχουν μπει στην ζωή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε 8 κλάδους. Ωστόσο, το ένα θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης και το δεύτερο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Υποχρέωση για υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) έχουν οι εργαζόμενοι σε:

  • λιανεμπόριο
  • εστίαση
  • χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • μεταφορές
  • υπηρεσίες καθαρισμού
  • κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
  • σχολές οδηγών

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Self tests σε ιδιωτικό τομέα

Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ

Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Τι ισχύει για την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share