Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου στην πλατφόρμα του Airbnb

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

11 Μαΐου 2021 13:38
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου στην πλατφόρμα του Airbnb
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Airbnb: Τεράστιες αλλαγές αναμένεται να δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από 1η Ιουνίου. Η κορυφαία και δημοφιλής πλατφόρμα απέστειλε μηνύματα στους Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων, που είναι εγγεγραμμένοι, γνωστοποιώντας τους ότι από την 1η Ιουνίου όσοι θέλουν να καταχωρίσουν το ακίνητό τους υποχρεούνται να αναφέρουν τον αριθμό μητρώου του ακινήτου τους, ειδάλλως θα αποβάλλονται και δεν θα μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους.

Για όσους έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρισή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός μητρώου του ακινήτου τους είναι ενημερωμένος. Παράλληλα δείτε ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου 40% και ποιοι πλήρη απαλλαγή.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, (Airbnb, την Booking.com και την VRBO, του ομίλου της Expedia), οι εταιρείες ανταποκρίνονται και καλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, είτε να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου είτε να αποκτήσουν.

Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου στην πλατφόρμα του Airbnb

Αναλυτικά οι αλλαγές

Με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει περαιτέρω «ξεκαθάρισμα» στην αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων -πέρα από αυτό που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Ως προς το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και των τριών γνωστών πλατφορμών διαμοιρασμού, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης/Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Με αυτή τη συμφωνία εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ, κάτι που θα οδηγήσει στην αισθητή μείωση της φοροδιαφυγής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share