Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα

Συμβαίνει τώρα!

10 Μαΐου 2021 17:47
Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της COVID-19, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τον εμβολιασμό.

Κορωνοϊός: Δείτε ζωντανά τις ενημερώσεις

Κανένα προνόμιο στους εμβολιασμένους στη χώρα - Tέλος του AstraZeneca στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διέψευσε τη Δευτέρα τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την παροχή ειδικών προνομίων σε όσους πολίτες εμβολιάζονται έναντι του κορωνοΐού.

Όπως δήλωσε η κυρία Πελώνη, «δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση περί ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους, αν δεν ανοίξει πλήρως η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού».

Παράλληλα, η ίδια προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για τo θέμα της μετακίνησης των πολιτών με SMS.

Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη, «η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που διαθέτει, εμβολιάζει ήδη καθημερινά πάνω από 100.000 εμβολιασμούς. Έως το τέλος του μήνα θα έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τους 5,4 εκατ. εμβολιασμούς».

«Η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο. Ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Κανένα προνόμιο στους εμβολιασμένους στη χώρα - Το τέλος του Astra Zeneca στην Ελλάδα και η απόφαση της

Τι ισχύει για όσους έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Κομισιόν

Η Κομισιόν γνωστοποίησε χθες πως δεν ανανεώθηκε η παραγγελία για εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, την ώρα που αρκετοί πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου περιμένοντας να κάνουν την δεύτερη μέσα στο καλοκαίρι.

Στον απόηχο των δηλώσεων του αρμόδιου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει τώρα πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα έλλειψης εμβολίων, για όσους πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση, εξηγώντας πως και η δεύτερη δόση τους είναι εξασφαλισμένη.

Όπως τονίζεται από το Μαξίμου, οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και η μη ανανέωση της παραγγελίας από την ΕΕ, δεν αφορά την ποιότητα του εμβολίου αλλά οφείλεται στην πολύμηνη κόντρα της εταιρείας για τις προμήθειες και τα χρονοδιαγράμματα.

Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν είχε ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca, για μη τήρηση του συμβολαίου για την παράδοση εμβολίων, αλλά και για την έλλειψη ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρεία, σχετικά με τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ έκλεισε νέα συμφωνία με την Pfizer και την BioNTech και με αυτή εξασφαλίστηκαν 900 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό, με δικαίωμα αγοράς άλλων 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023.

Άλλωστε ήδη από τα τέλη Απριλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς είχε προαναγγείλει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος στην ΕΕ, από το φθινόπωρο θα γίνει αποκλειστικά με εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, «δείχνοντας» ως πιο πιθανή μια αποκλειστική συνεργασία με την Pfizer/BionTech.

Το τέλος του Astra Zeneca στην Ελλάδα και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Τέλος η AstraZeneca από την Ευρώπη

Εμβόλια AstraZeneca: Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για μετά τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός "αξιόπιστου" σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share