Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Προνόμια για τους εμβολιασμένους - Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τι προνόμια θα έχουν όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί;

10 Μαΐου 2021 10:16
Κορωνοϊός: Προνόμια για τους εμβολιασμένους - Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Mε δεδομένη πλέον την αύξηση της ταχύτητας με την οποία πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί και με γνωστό το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, στο τραπέζι πέφτει πλέον και το σενάριο της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μόνο για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σημειώνεται πως για την ώρα η απόφαση δεν αφορά καμία άλλη δραστηριότητα πέραν των κολυμβητηρίων και των γυμναστηρίων.

Κορωνοϊός: Προνόμια για τους εμβολιασμένους

Υπενθυμίζεται πως για τα γυμναστήρια ο κύριος Γεωργιάδης είχε δηλώσεις πως «θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και προοδευτικά για τους υπόλοιπους. Θα έχουμε νέο χρονοδιάγραμμα μέσα στη βδομάδα» είπε στο OPEN και διευκρίνισε ότι θα μπορούν να γυμναστούν «όσοι έχουν κάνει ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου». Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε υπέρμαχος της μεγαλύτερης ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους, υπογραμμίζοντας, όμως, πως αυτή είναι προσωπική του εκτίμηση.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο», υπογραμμίζοντας δε πως η εγκυμοσύνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, άρα ο εμβολιασμός είναι ωφέλιμος.

Στην συνέχεια τόνισε ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά κάποιο φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως πχ θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση του θανάτου 68χρονης, η οποία πέθανε μερικές ώρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Για τους εμβολιασμούς στα παιδιά

Για το εάν πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, και μόνο εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που δείχνουν ότι η διασπορά δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο με τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Σχετικά με τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων σε κτήματα, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα το μελετήσει η επιτροπή προς το τέλος του μήνα, αφότου έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από το άνοιγμα του τουρισμού.

Σχολεία: Υποχρεωτικά τα self test και στα νηπιαγωγεία! (Video)

Σχολεία: Ακόμη ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα από αύριο, Δευτέρα 10 Μαΐου καθώς θα λειτουργήσουν ξανά δια ζώσης τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας. Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μίλησε στο Οpen και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για το άνοιγμα τους.

Ο κ. Κόπτσης ξεκαθάρισε πως τα self tests πρέπει να γίνονται και στα νηπιαγωγεία. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να κάνουν self test. Αυτή τη στιγμή θωρακίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 30% των εκπαιδευτικών. Μέχρι τέλος του μήνα ελπίζουμε πως θα έχει εμβολιαστεί και το υπόλοιπο 70%.»

Για να συνεχίσει: «Τεστ πρέπει να κάνουν και τα νήπια. Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει και εμείς συμβουλεύουμε να διενεργηθεί άμεσα η διαδικασία. Από την άλλη εβδομάδα άπαντες θα προμηθεύονται δυο τεστ, ένα για Δευτέρα και ένα για Πέμπτη».

Kεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία

«Αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια», είπε η Υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε ότι αφορούν στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που αρνούνται να κάνουν τα self test από όταν άνοιξαν τα Λύκεια, είπε ότι είναι «τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις. Έτσι συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορωνοϊού. Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό».

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share