Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τέλος η AstraZeneca από την Ευρώπη - Τι θα γίνει με όσους πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση

Τι αναφέρει το Υπουργείο Υγείας

10 Μαΐου 2021 10:09
Τέλος η AstraZeneca από την Ευρώπη - Τι θα γίνει με όσους πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση

Παρελθόν αποτελεί και επίσημα η AstraZeneca από την Ευρώπη, καθώς δεν ανανεώθηκε παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για την περίοδο μετά τις αρχές Ιουνίου. Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Κυριακή 9/5.

Η Κομισιόν τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Τι θα γίνει με όσους πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο Υγείας και την εθνική επιτροπή εμβολιασμών δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς για αυτούς τους πολίτες έχει ήδη εξασφαλισθεί και η 2η.

Τέλος η AstraZeneca από την Ευρώπη

Ο EMA αξιολογεί αναφορές για την εμφάνιση του μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εξετάζει αναφορές για ένα σπάνιο νόσημα που επηρεάζει τα νεύρα μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τη φαρμακοβιομηχανία.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων για ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου Vaxzevria, η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ αναλύει τα στοιχεία που έχουν προκύψει για περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Λίγα λόγια για το σύνδρομο Guillain-Barre που προκαλεί παράλυση

Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «το σύνδρομο ξεκινάει από περιφερική παράλυση αλλά μπορεί να πάει και προς τα πάνω και να παραλύσουν οι μυς της αναπνοής και να χρειάζεται κανείς αναπνευστήρα. Αυτό βέβαια αφορά σπάνιες περιπτώσεις. Το σύνηθες είναι με την κατάλληλη αγωγή το σύνδρομο αυτό να αποκαθίσταται πλήρως».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share