Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα γυμναστήρια! Η ημερομηνία επανεκκίνησης & πως θα λειτουργήσουν

Θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση

9 Μαΐου 2021 09:43
Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα γυμναστήρια! Η ημερομηνία επανεκκίνησης & πως θα λειτουργήσουν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρση μέτρων: Άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εάν όλα πάνε καλά θα πάμε σε άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 του μηνός, ωστόσο σε πρώτη φάση διευκρίνισε πως θα αφορά μόνο όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Το ολικό άνοιγμά τους για όλους τους πολίτες θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, επεσήμανε και ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

«Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη βδομάδα» είπε, ειδικότερα, και σημείωσε πως θα δοθεί χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και για άλλες δραστηριότητες.

«Η περίοδος του lockdown έχει μείνει πίσω» επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε πως «όσο προχωρούν τα εμβόλια, τόσο θα αυξάνονται βαθμοί ελευθερίας».

Ανοίγουν τα γυμναστήρια

Έκτακτη ενίσχυση για τα γυμναστήρια

Παράλληλα, ο ίδιος προανήγγειλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα γυμναστήρια. «Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για γυμναστήρια και παιδότοπους ως επιδότηση. Θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα» είπε.

Ξεκαθάρισε πως «θα χρειαστεί self test», εννοώντας προφανώς τους εργαζομένους, ενώ σημείωσε πως εντός αυτών των χώρων δε φοράμε μάσκα και εισπνέουμε και εκπνέουμε με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Ο ίδιος επεσήμανε, δε, πως υπάρχει πρόβλεψη για συνέχιση της ενίσχυσης κλάδων και μετά το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Άρση μέτρων - Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης περαιτέρω δραστηριοτήτων

Η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ξεκινάει από σήμερα 8 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 28. Αναλυτικά, τι ανοίγει και πότε:

Από το Σάββατο 8 Μαΐου:

  • επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες.
  • μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν:

  • τα Νηπιαγωγεία
  • τα Δημοτικά
  • τα Γυμνάσια

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό) καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Τα self test διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

  • τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 14 Μαΐου:

  • Τα μουσεία ανοίγουν βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Από 17 Μαΐου επανεκκινούν:

  • οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια
  • επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1:1
  • Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επαναλειτουργούν στις 17 Μαΐου προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Από 21 Μαΐου:

  • Τα θερινά σινεμά και οι Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Από 28 Μαΐου:

  • Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share