Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Πυρκαγιά στο Μάτι: Αποκαλυπτικοί διάλογοι - Γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς

«Μάνα πέφτω... Ούτε νερό... Χαμός γίνεται... Έχει νεκρούς...»

8 Μαΐου 2021 11:48
Πυρκαγιά στο Μάτι: Αποκαλυπτικοί διάλογοι - Γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τον δρόμο προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο παίρνει πλέον η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου του 2018. Η έρευνα που διενήργησε ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης ολοκληρώθηκε, μετά και τη λήψη απολογιών από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Στη δικογραφία, η οποία απαριθμεί χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνονται στοιχεία για τις ευθύνες των αρμοδίων πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση από τον κ. Μαρνέρη του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Από τις συνομιλίες διαφαίνεται η απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της ώρες αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων από τους 102 νεκρούς, πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς έμειναν καθηλωμένα.

Πυρκαγιά στο Μάτι

Αποκαλυπτικοί διάλογοι κατά την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Σε συνομιλία αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το ΕΣΚΕ, ο πρώτος ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί:

- «Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;»

- «Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες .Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο . Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία . Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά . Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο . Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο».

- «Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;»

- «Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα».

  • «Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε …Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες».

Πυρκαγιά στο Μάτι

Πυροσβέστης στη μητέρα του: «Μάνα πέφτω… Έχει νεκρούς»

Σε άλλη συνομιλία μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του: «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του. Η γυναίκα απαντώντας στον γιο της τον ενημερώνει πως γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί .«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» είναι απάντηση που λαμβάνει από το παιδί της.

Σε άλλη συνομιλία πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους με τα εξής λόγια: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από τον Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…»

Δύο ελικόπτερα έλαβαν εντολή να μην απογειωθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων. Από αυτές προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δύο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και μένουν ακινητοποιημένα για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share