Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Δεν σχετίζεται με θρόμβωση»: Τι ισχυρίζεται ο ιατροδικαστής για τον θάνατο της 44χρονης μετά το AstraZeneca

«Ανακρίβεια ότι υπήρχε έμφραγμα του μυοκαρδίου»

7 Μαΐου 2021 09:18
«Δεν σχετίζεται με θρόμβωση»: Τι ισχυρίζεται ο ιατροδικαστής για τον θάνατο της 44χρονης μετά το AstraZeneca
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

"Oι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να μην σχετίζεται (ο θάνατος) με θρόμβωση, όχι με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα, πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό θανάτου". Αυτό είπε ο ιατροδικαστής που προσέλαβε η οικογένεια της 44χρονης που πέθανε 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το Astrazeneca, Δ. Γαλεντέρης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «ανακρίβεια ότι υπήρχε έμφραγμα του μυοκαρδίου», εξηγώντας ότι «το μόνο που εντοπίστηκε ήταν ένα παλιότερο πάρα πολύ μικρό», άνευ σημασίας, λόγω του ελάχιστου μεγέθους του.

Οι απαντήσεις για το θάνατο της γυναίκας θα δοθούν όταν βγουν οι ιστολογικές εξετάσεις.

«Η μακροσκοπική φάση δείχνει ότι δεν σχετίζεται με θρομβώσεις, όμως, δεν υπάρχει αιτία θανάτου», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης εξηγώντας ότι, συνδυαστικά οι ιστολογικές και οι τοξικολογικές με την ιατροδικαστική θα δώσουν τις απαντήσεις.

Για να βγουν οι απαντήσεις χρειάζονται τρεις μήνες, αλλά όπως εκτίμησε, λόγω του εμβολιασμού του πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη, η δημόσια υπηρεσία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. «Η Δημόσια Ιατροδικαστική θα προχωρήσει πιο γρήγορα» είπε ο ιατροδικαστής.

Τέλος, διευκρίνισε ότι, «υπάρχουν αναφορές από γιατρούς και πολίτες που κάνουν το εμβόλιο, εκεί καταγράφεται ό,τι σχετίζεται χρονικά με το εμβόλιο. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχτεί ότι το ένα συνδέεται με το άλλο»!

Θάνατος 44χρονης μετά τον εμβολιασμό: «Καμία σχέση με το εμβόλιο, δεν υπήρξαν θρομβώσεις»

Η οικογένεια της 44χρονης από τη Θεσσαλονίκη που έχασε τη ζωή της μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca όρισε ιατροδικαστή προκειμένου να μάθει τα αίτια του θανάτου της.

Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος, Δημήτρης Γαλεντέρης, αποσυνδέει τον θάνατο της 44χρονης γυναίκας στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, από πιθανή παρενέργεια θρόμβωσης.

Μιλώντας στο Open, ο ιατροδικαστής ανέφερε: "Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο".

Και συμπλήρωσε: "κάναμε τη νεκροτομή, εμείς δεν βρήκαμε κάποια ιδιαίτερα ευρήματα χθες. Δηλαδή κάποιο οξύ αίτιο, το οποίο να οδήγησε στον θάνατο, δεν υπήρξε χθες. Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο". Παράλληλα, δείτε το ξέσπασμα του συζύγου της άτυχης γυναίκας.

Βρέθηκε εστία παλιότερου εμφράγματος

Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε μια εστία παλιού εμφράγματος στη γυναίκα, η οποία πιθανότατα ήταν ασυμπτωματική. "Το μόνο εύρημα που βρήκα είναι μια εστία παλιού εμφράγματος. Ήταν μια μικρή εστία, που αν δεν πέρασε ασυμπτωματικά στην ασθενή, την εξέλαβε ως μυοσκελετικό πόνο και δεν το έψαξε ποτέ.

Δεν είχαμε χθες εύρημα ούτε αιτία θανάτου. Από τα μακροσκοπικά ευρήματα δεν βρήκαμε αιτία θανάτου", σημείωσε.

"Ήταν μικρό το διάστημα για να αναπτυχθούν θρομβώσεις. Πρέπει να καταλήξουμε στον μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Δεν ήταν θρομβώσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε ασφαλές συμπέρασμα", συμπήρωσε.

Σημειώνεται ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Εμβόλιο: Δείτε τις παρενέργειες που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ στη χώρα μας

Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού και ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, σε όλες σχεδόν τις ηλικίες.

Η ετήσια ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κατά την οποία ανασκοπούνται όλες οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία νοσημάτων από όλους τους ιατρικούς κλάδους κατά το προηγούμενο έτος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (24/04/2021). Το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συζήτησης, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΟΦ και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου μίλησε για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων έναντι του κορονοϊού, παρουσιάζοντας στοιχεία από διεθνείς μελέτες, αλλά και από τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τα περιστατικά που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου και της υπό όρους έγκρισης κυκλοφορίας των εμβολίων που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας δεν έγινε με «εκπτώσεις» στο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων. Καθώς, όμως, οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν εντοπίστηκαν στις μελέτες Φάσης ΙΙΙ, αλλά κατά την εφαρμογή των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό.

Κάποιες από αυτές τις παρενέργειες, οι οποίες αφορούν όλα τα εγκεκριμένα στην Ε.Ε εμβόλια, κρίνονται σοβαρές, παραμένουν όμως εξαιρετικά σπάνιες. Παράλληλα, διαβάστε για την έρευνα που αποδεικνύει πώς ο κορωνοϊός προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Κατά την εφαρμογή των εμβολίων καταγράφηκαν οι παρακάτω παρενέργειες:

  • Pfizer/Biontech: Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου
  • Moderna: Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου, Οίδημα προσώπου
  • AstraZeneca: Θρόμβωση με θρομβοπενία
  • Janssen (Johnson & Johnson): Θρόμβωση με θρομβοπενία
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share