Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους

Τι έδειξε η έρευνα

6 Μαΐου 2021 20:31
Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβόλιο Moderna: Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών η Moderna, ανακοίνωσε μια αποτελεσματικότητα ύψους 96% του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών. Ωστόσο μέχρι τέλος του μήνα ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44.

Εκ των 3.235 συμμετεχόντων σε αυτές τις δοκιμές στις ΗΠΑ, τα δύο τρίτα έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Η έρευνα «κατέδειξε ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου 96% στους συμμετέχοντες (…) που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση», δήλωσε η Moderna, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της τριμήνου.

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους

Ποιες είναι οι συχνότερες παρενέργειες

«Οι αναλύσεις περιλάμβαναν 12 κρούσματα (Covid-19) 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση», γνωστοποίησε η εταιρεία. Για αυτά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο 35 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Το εμβόλιο «ήταν σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό, χωρίς κάποια σοβαρή ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά του να έχει αναγνωριστεί έως σήμερα», συνεχίζει η εταιρεία.

Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στους ενήλικες. Η Moderna επισήμανε ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με μια ενδεχόμενη τροποποίηση» της άδειας του εμβολίου της, το οποίο προς το παρόν χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, στις χώρες όπου έχει εγκριθεί.

Κορωνοϊός: Τόσο διαρκεί η ανοσία και η προστασία μετά το εμβόλιο

Νεότερα σχετικά με το πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υπήρξαν στην τελευταία ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρεται σε αυτό το θέμα, όπως και στο εμβόλιο της Johnson&Johnson.

«Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους», είπε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου, που απάντησε για το θάνατο της 44χρονης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, και συνέχισε αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών.

Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Κορωνοϊός: Το διάστημα προστασίας που παρέχει το εμβόλιο

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share