Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Εμβολιασμός: Προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά - Σχέδια για εμβόλια κατ' οίκον

Απογοητευτικά τα ποσοστά εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες

6 Μαΐου 2021 10:27
Εμβολιασμός: Προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά - Σχέδια για εμβόλια κατ' οίκον
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί ο εμβολιασμός στη χώρα μας να ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο, αρκετοί ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Αυτό, προκαλεί ανησυχία στην Κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται να βάλεις μπρος το σχέδιο για... εμβόλια κατ' οίκον. Παράλληλα, διαβάστε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας:

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών μόλις το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% αν προσθέσουμε και τα προγραμματισμένα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 68% μαζί με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη από πλευράς συμμετοχής, έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 74%.
  • Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.
  • Στους 60-64, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 67% μαζί με τα ραντεβού.
  • Στον αντίποδα, από την ηλικιακή ομάδα 30-39 έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού που αφορούν 177.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον εμβολιασμό υγειονομικών στην Ευρώπη σε σύνολο 16 χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕCDC, το 62,7% των υγειονομικών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό και κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία.

Επιπλέον, το 30% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το 70% έχει κλείσει ραντεβού έτσι ώστε να εμβολιαστεί εντός του Μαΐου.

Έκκληση στις μεγαλύτερες ηλικίες

«Όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί από μεγαλύτερες ηλικίες, να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Και πλέον με γοργούς ρυθμούς, όπως ανοίγουν η μία ηλικιακή ομάδα πίσω από την άλλη, να καταφέρουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία, αυτό το δώρο της Επιστήμης, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση και άλλων μέτρων, ώστε να μπορέσει φυσιολογικά η μέση ελληνική οικογένεια να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, πιο ανθρώπινες, πιο κανονικές», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συγχαρητήρια στη νέα γενιά που λειτούργησε, όπως είπε, με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την παλαιότερη έδωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου. «Να εκφράσω την παράκληση, ο καθένας από τους νέους αυτούς, τους λαμπρούς νέους, να πάρει από το χέρι έναν διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξει τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, η έναρξη των κατ’ οίκον εμβολιασμών σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν, από τις 15 Μαΐου, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson όπως όλα δείχνουν, θεωρείται πως ενδεχομένως να ανεβάσουν τα ποσοστά εμβολιασμών στα ηλικιωμένα άτομα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share