Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Δερμιτζάκη για υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων μέσα στον Ιούνιο (Video)

Τι προβληματίζει τον καθηγητή

6 Μαΐου 2021 08:54
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Δερμιτζάκη για υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων μέσα στον Ιούνιο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» σήμανε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης για υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Παράλληλα, για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκαλύπτοντας την ημερομηνία για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα». Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής.

Μανώλης Δερμιτζάκης - Για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες

Ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».

Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα ξεκαθαρίζοντας ότι και αυτό θα αργήσει αν δεν εμβολιαστούν όλοι.

Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, μάλιστα, ότι για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά.

Στην ερώτηση, τέλος, για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη που να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.

«Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share