Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Τόσο διαρκεί η ανοσία και η προστασία μετά το εμβόλιο

Για πόσο καιρό... καθαρίζουμε;

5 Μαΐου 2021 22:09
Κορωνοϊός: Τόσο διαρκεί η ανοσία και η προστασία μετά το εμβόλιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νεότερα σχετικά με το πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υπήρξαν στην τελευταία ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρεται σε αυτό το θέμα, όπως και στο εμβόλιο της Johnson&Johnson.

«Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους», είπε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου, που απάντησε για το θάνατο της 44χρονης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, και συνέχισε αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών.

Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Κορωνοϊός: Το διάστημα προστασίας που παρέχει το εμβόλιο

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share