Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα έβαλε στη θέση του τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών: «Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη»

Του απάντησε με τον τρόπο που του άξιζε...

5 Μαΐου 2021 16:43
Η Ελλάδα έβαλε στη θέση του τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών: «Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν, είτε με τις δηλώσεις τους είτε με τις κινήσεις τους στο Αιγαίο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, να μιλά στη Θεσσαλονίκη για τουρκική ομογένεια στη Θράκη και την Ελλάδα να τον βάζει στη θέση του.

Οπως μεταδίδουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη Μουσουλμανική Μειονότητα

Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ «τα έψαλλε» στον Τσαβούσογλου

Για τα καλά τα άκουσε ο Τσαβούσολγου από την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, η οποία είναι μία από τις πέντε γυναίκες που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση της βορειο-αφρικανικής χώρας.

Η δυναμική υπουργός, μέσα σε 40 ημέρες έχει καταφέρει να πει και να κάνει ότι πολλοί Λίβυοι αξιωματούχοι και πολιτικοί απέτυχαν να πουν και να κάνουν, σχολίασαν χρήστες του Twitter, επικροτώντας τη διπλωματική της επάρκεια.

Μεταξύ άλλων, η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς φαίνεται πώς είπε:

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου που μάλλον δεν περίμενε τέτοιες δηλώσεις από τη Λίβυα ομόλογό του, αναγκάστηκε να απαντήσει αμήχανα: «Δεν πρέπει να εξισώνεις τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το στρατό των άλλων χωρών» είπε λακωνικά.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Στο στόχαστρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης (JCP), εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών.

«Δεν αντιλαμβάνεται η Υπουργός Εξωτερικών ότι οι τουρκικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Λιβύη υποστήριξαν τη σταθερότητα και βασίστηκαν σε επίσημη συμφωνία και ότι δεν είναι δυνάμεις μισθοφόρων;» δήλωνε η εκπρόσωπος του JCP, Σαμίρα Αλ-Εζάμπι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share