Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μαύρη επέτειος: 11 χρόνια από την τραγωδία της MARFIN (Video)

Bρήκαν το θάνατο τρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα

5 Μαΐου 2021 08:34
Μαύρη επέτειος: 11 χρόνια από την τραγωδία της MARFIN (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Τετάρτη 5 Μαΐου από την μαύρη ημέρα του εμπρησμού της Marfin όπου βρήκαν το θάνατο τρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα. Νεκροί είχαν ανασυρθεί από τα γραφεία της Marfin η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών.

Η τραγωδία της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ ανήρτησε ένα συγκλονιστικό βίντεο στα social media το οποίο συνοδεύει με τα εξής: «11 χρόνια πριν. Η 5η Μαΐου του 2010 έμελλε να είναι η μέρα που θα στιγμάτιζε την Ελλάδα. Ένα βίντεο εις μνήμην των θυμάτων της τυφλής βίας».

Marfin: Κοντά στις συλλήψεις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 11 χρόνια μετά «ξαναγυρνάει στον τόπο του εγκλήματος» και ύστερα από 11 μήνες μεθοδικής έρευνας βρίσκεται κοντά στην εξιχνίαση ενός αποτρόπαιου γεγονότος που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική Ιστορία της Ελλάδας.

Στην Κατεχάκη υπάρχει αισιοδοξία ότι έχουν ταυτοποιηθεί με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία μέλη της εγκληματικής ομάδας που πρωταγωνίστησε στα επεισόδια της Σταδίου.

Η πρώτη ομάδα, για την οποία πλησιάζει η ώρα των κατηγοριών και των συλλήψεων, είναι αυτή που επιχείρησε την καταδρομική επίθεση στον «Ιανό». Μάλιστα ένας εξ αυτών αναγνωρίζεται να λούζει με καύσιμη ύλη υπάλληλο του βιβλιοπωλείου και στη συνέχεια να επιχειρεί να τον κάψει με μολότοφ.

Ο άνθρωπος σώθηκε την τελευταία στιγμή από συνάδελφό του που έσβησε τη φωτιά με πυροσβεστήρα. Είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος θα αντιμετωπίσει κακουργηματική κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Τουλάχιστον 5 νεαροί της «ομάδας του “Ιανού”» βρίσκονται στο παραπέντε των συλλήψεων.

Για την άλλη ομάδα, που έφυγε στο απέναντι πεζοδρόμιο της Σταδίου, στο κτίριο της Marfin, οι έρευνες βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο. Ήδη στην Κατεχάκη μιλούν για τη «μυστηριώδη γυναίκα» και τον «ψηλόλιγνο συντονιστή». Το ζευγάρι που έσπασε την τζαμαρία και πέταξε τη μολότοφ έχει ταυτοποιηθεί μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ δεν έχει καμία σχέση με εκείνους που είχαν παραπεμφθεί και αθωώθηκαν. Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τα εγκληματολογικά εργαστήρια και τα δεκάδες βίντεο αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία.

Κοντά στην εξιχνίαση

Εισαγγελέας και Αστυνομία θα διερευνήσουν τρία κακουργήματα: σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών.

Οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας έχουν ενδείξεις για συμμετοχή μιας ομάδας 23 ατόμων που ξεκίνησε από την Πατησίων με κουκούλες και γάντια, έφτασε στη Σταδίου, έσπασε στα δύο και 7 άτομα με επικεφαλής έναν ψιλόλιγνο άντρα και μια μυστηριώδη γυναίκα χτύπησαν τη Μarfin και οι υπόλοιποι το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Οι αστυνομικοί πλέον θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και την τεχνολογία για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Βίντεο θα καθαριστούν, φωτογραφίες θα αναλυθούν με τη χρήση ειδικών συστημάτων και συγκεκριμένα τηλέφωνα θα μπουν στο μικροσκόπιο των ερευνητών.

Υπόθεση Marfin - Τα νέα στοιχεία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη των ερευνών και έχει θέσει ως στόχο να στείλει στη Δικαιοσύνη τους φονιάδες. Έναν χρόνο πριν, Φεβρουάριο του 2020, ζήτησε από μια ομάδα έμπειρων αξιωματικών να επανεξετάσει τα στοιχεία που είχε τότε στη διάθεσή της η υπηρεσία που ανέλαβε την έρευνα. Διαπιστώθηκε πως υπήρχε υλικό που δεν αξιοποιήθηκε, ενώ το απίστευτο είναι ότι όλα έγιναν μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών, κατεγράφησαν από κάμερες και φωτογράφους και μοιάζει τουλάχιστον παράλογο πως το έγκλημα παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο. Πλέον, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το μυστήριο.

Οι πληροφορίες λένε ότι η «ομάδα των 7» ξεκίνησε από την Πατησίων σπάζοντας και καταστρέφοντας, όμως το γεγονός ότι φόραγαν κουκούλες, κράνη και γάντια δεν επιτρέπει στις Αρχές να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share