Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Self test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα - Πότε πρέπει να το πάρουν μαθητές γυμνασίων και δημοτικών

Τι ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

5 Μαΐου 2021 07:19
Self test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα - Πότε πρέπει να το πάρουν μαθητές γυμνασίων και δημοτικών
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Self Test: Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζουν να προμηθεύονται τα φαρμακεία όλης της χώρας, τα οποία σκοπό έχουν την πρόληψη και τον άμεσο έλεγχο και γνωστοποίηση των κρουσμάτων, κυρίως ασυμπτωματικών προκειμένου να τιθασευτεί η διασπορά.

Τα self test, εκτός από τα εμβόλια, θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην «ρύθμιση» του ανοίγματος τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ενώ ειδικότερα τώρα, η χρήση τους είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ καθώς λιανεμπόριο και εστίαση έχουν βάλει ξανά μπροστά τις «μηχανές» και στο βάθος διαφαίνεται και το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 10 Μαΐου.

Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα - Πότε πρέπει να το πάρουν μαθητές γυμνασίων και δημοτικών

Για τον λόγο αυτό έχει υπάρξει ειδικός σχεδιασμός από τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να προτεραιοποιηθούν ποιοι πρέπει να λάβουν και μέχρι πότε αλλά και σε ποια συχνότητα το ατομικό τους self test.

Αναφορικά με το άνοιγμα και των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, μέχρι και το Σάββατο θα πρέπει μαθητές κι εκπαιδευτικοί να προμηθευτούν τα self tests

Για την την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5 υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:

  • Από σήμερα Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.
    Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.
  • Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Self Test στο Δημόσιο

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν νέο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα.

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό (COVID-19) σε υπαλλήλους του Δημοσίου, επισημαίνεται ότι η προμήθεια νέου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που αφορά στην εβδομάδα 10 - 16 Μαΐου, θα είναι εφικτή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμα αυτού θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ' όλη της διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο διευκόλυνσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα είχε δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου, ημερομηνία η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική για την υποβολή των αποτελεσμάτων του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου της συγκεκριμένης περιόδου στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share