Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Χωρίς ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σήμερα 4/5

Ποιοι θα συμμετέχουν στην ενημέρωση της Τετάρτης του Πάσχα

4 Μαΐου 2021 15:21
Κορωνοϊός: Χωρίς ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σήμερα 4/5
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ενώ, στα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζει ένα άτομο μετά τον εμβόλιο με το σκεύασμα της Pfizer ή της AstraZeneca αναφέρθηκε η κα Παγώνη

Στην ενημέρωση της Tετάρτης για τον κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς εκτός από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα συμμετάσχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Νίκος Χαρδαλιάς

Κορωνοϊός - Σύψας: «Ο ιός θα επιστρέψει τον χειμώνα - οριστικό τέλος το καλοκαίρι του '22»

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, μίλησε ο Νίκος Σύψας και εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας (3/5).

Ο καθηγητής ανέφερε ότι στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια "καλύτερη κανονικότητα".

Όσον αφορά την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν.

Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, "τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες".

Σχετικά με τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά "και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους".

Ο κ. Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

"Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε "πολύ καλή ιδέα" να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Σύψας: Τέλος με τον κορωνοϊό το 2022

Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στο Δεκέμβριο ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.

"Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη".

Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι "αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις".

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share