Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Πάσχα: Είδαν... Ανάσταση Χριστού και το γιόρτασαν σε όλη την Ελλάδα

Οι λαμπερές στιγμές και τα... παρατράγουδα

2 Μαΐου 2021 10:44
Πάσχα: Είδαν... Ανάσταση Χριστού και το γιόρτασαν σε όλη την Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Χριστός Ανέστη», είπαν οι Έλληνες σε μια Ανάσταση διαφορετική μεν, καθώς έγινε στις 21:00 για φέτος λόγω των συνθηκών, που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός, αλλά χωρίς να παραλείψουν να χαρούν την πιο ιδιαίτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Η λειτουργία της Ανάστασης ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα, ενώ οι υγειονομικοί περιορισμοί όρισαν συγκεκριμένο αριθμό πιστών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο προαύλιο των ναών. Εκτός από τη λειτουργία της Ανάσταση οι περιορισμοί επηρεάζουν και τους υπόλοιπους εορτασμούς της Κυριακής του Πάσχα, καθώς επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο εορταστικό τραπέζι, ενώ για λίγες ακόμα ώρες κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα εστίασης.

Το Αγιο Φως έφτασε στη χώρα μας λίγο μετά τις 18:40 του Μεγάλου Σαββάτου, δηλαδή σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από το «Χριστός Ανέστη». Η υποδοχή φέτος έγινε με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, καθώς, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το Αγιο Φως έφτασε στη χώρα μας χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Δεν χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα χαλιά για την υποδοχή ούτε υπήρξαν στρατιωτικά αγήματα και μπάντα.

Επειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, το «Χριστός Ανέστη» αποφασίστηκε να ακουστεί τε όλους του ναούς όχι στις 12, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά 3 ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21:00 το βράδυ.

Σημειώνεται πως για όλες τις ακολουθίες του Πάσχα, αποφασίστηκαν να βρίσκονται σε ισχύ η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή ορίστηκε σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η ιδιαιτερότητα του Νέου Κόσμου

Σε πολλές περιοχές της χώρας γιορτάστηκε δεόντως η Ανάσταση, αλλά στον Νέο Κόσμο το έθιμο είναι λίγο... πιο ιδιαίτερο λόγω πυρκαγιάς. Η επικινδυνότητα του εθίμου για την υποδοχή της Ανάστασης που γίνεται στον Νέο Κόσμο προκάλεσε την κινητοποίηση της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η ρίψη βεγγαλικών είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε δέντρα κοντά στην οδό Λαγουμιτζή στη γέφυρα της περιοχής. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με τη ρίψη των βεγγαλικών αλλά στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αναλήψεως. Στο σημείο επιχείρησαν τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα και κλήθηκαν να δράσουν λίγο μετά τις 21:00.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share