Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε LIVE την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου από τη Μητρόπολη Αθηνών

Με ανοιχτές εκκλησίες και αυστηρούς περιορισμούς η κορύφωση του Θείου Δράματος

30 Απριλίου 2021 19:58
Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε LIVE την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου από τη Μητρόπολη Αθηνών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε live την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, μια ημέρα που κυριαρχεί ο σεβασμός προς τα θεία και η κατάνυξη, στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας και του πλανήτη, δεν γίνεται Θεία Λειτουργία. Το πρωί, στον Εσπερινό, γίνεται η Αποκαθήλωση (κατεβαίνει το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό) και βγαίνει ο Επιτάφιος.

Οι πιστοί προσκυνούν το Ευαγγέλιο πρώτα και τον Επιτάφιο. (Ο Επιτάφιος είναι ειδικό ύφασμα, πάνω στο οποίο είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το άχραντο Σώμα του Χριστού και τα πρόσωπα που φρόντισαν για την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του).

Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: (« Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι…» , «Ἀξιον ἐστί…»). Επιστρέφοντας και μπαίνοντας στον ναό, περνούμε όλοι κάτω από τον Επιτάφιο, για να ευλογηθούμε.

Φέτος, η περιφορά και το προσκύνημα του Επιταφίου γίνονται με ανοιχτές τις εκκλησίες, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, στις εκκλησιαστικές λειτουργίες ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ.

Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς τόσο εντός, όσο και εκτός του ναού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share