Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Self test: «Stop» λίγων ημερών στη διάθεσή τους - Μέχρι Μ. Σάββατο στα φαρμακεία

Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμα - Όλα όσα επισήμανε ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

28 Απριλίου 2021 16:10
Self test: «Stop» λίγων ημερών στη διάθεσή τους - Μέχρι Μ. Σάββατο στα φαρμακεία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Self Test: Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαίου, μέχρι τις 8 το βράδυ οπότε και θα είναι ανοιχτά τα φαρμακεία, οι πολίτες που δικαιούνται self test μπορούν να πάρουν δύο, ώστε να έχουν ένα και για την επόμενη εβδομάδα, τόνισε στο ΣΚΑΙ 100.3 ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Παράλληλα, μόνο κατά τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων θα γίνεται ή διάθεση των self tests και όχι στη διάρκεια εφημεριών/διανυκτερεύσεων, ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Σημείωσε ότι η διάθεση των δωρεάν self test θα αρχίσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα στις 6 Μαΐου. Ο κ Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο μέτρο, το οποίο καλύπτει το 25% του πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ελεγμένα και δανειοδοτημένα, δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή αναμονή για την εισαγωγή κάποιου πολίτη σε ΜΕΘ, ωστόσο κανείς δεν έχει μείνει χωρίς βοήθεια και χωρίς αναπνευστική υποστήριξη.

Self test

Ο κ Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι τα στοιχεία από τις νοσηλείες δείχνουν σταθεροποίηση του συστήματος. Έκανε γνωστό ότι το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά πολίτες άνω των 65 ετών εκ των οποίων το 85% δεν είχε εμβολιαστεί. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμα ότι το 50% των περιστατικών που εξυπηρετούν τα νοσοκομεία είναι non covid.

Self test: Δωρεάν και για τους επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές

Self test: Αυτό γνωστοποίησε η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών με ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας και πλέον μπορούν οι επαγγελματίες πωλητές να παραλαμβάνουν δωρεάν τα self-tests για τον κορωνοϊό από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19». Εναλλακτικά όσοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται πρόστιμο. Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο πωλητής προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Ωστόσο δείτε και την προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό.

Self test: Δωρεάν και για τους επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού self-test

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος όμως, μεταβαίνει εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share