Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς: Η ηλικιακή ομάδα 40 - 44 θα μπορεί να κάνει όποιο εμβόλιο θέλει

Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα

28 Απριλίου 2021 14:11
Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς: Η ηλικιακή ομάδα 40 - 44 θα μπορεί να κάνει όποιο εμβόλιο θέλει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διευκρινίσεις για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος "Ελευθερία" κατά του κορωνοϊού στην χώρα μας, αλλά και για το άνοιγμα της πλατφόρμας και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ωστόσο μέσα στον Μάιο αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 18-30.

Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών, καθώς εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα για τους 45 - 49 ετών ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

Αναφορικά με τους πολίτες 30-39 ετών, είπε ότι έχουν προγραμματιστεί 103.000 ραντεβού για εμβολιασμούς. Όπως τόνισε, πρόκειται για σημαντικό αριθμό, ο οποίος θα ανέβει. Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

 Η ηλικιακή ομάδα 40 - 44 θα μπορεί να κάνει όποιο εμβόλιο θέλει

Κορωνοϊός: Μια δόση του εμβολίου μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στο σπίτι

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αναφέρει πώς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του ιού μέσα στο σπίτι, σε μη εμβολιασμένα άτομα του ίδιου νοικοκυριού, μειώνοντάς τον σχεδόν στο μισό. Ωστόσο σήμερα συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για την κατάργηση του SMS.

Νέα βρετανική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με το πώς η εμβολιαστική ανοσία επηρεάζει την μεταδοτικότητα του ιού, διαπιστώνει πως οι άνθρωποι που εμφανίζουν τη λοίμωξη Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μολύνουν άλλους, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η εξάπλωση της νόσου μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, ακόμη και μεταξύ των νέων που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας «Public Health England»(PHE), όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τους «Financial Times» και τη «Guardian», περιέλαβε περισσότερες από 57.000 στενές επαφές περίπου 24.000 νοικοκυριών όπου τουλάχιστον ένα άτομο είχε εμβολιαστεί, σε σύγκριση με σχεδόν ένα εκατομμύριο επαφές μη εμβολιασμένων.

Κορωνοϊός: Μια δόση του εμβολίου μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στο σπίτι

Ακόμη και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό

Η στατιστική ανάλυση συνέκρινε την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από έναν εμβολιασμένο άνθρωπο σε άλλους, σε σύγκριση με έναν μη εμβολιασμένο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό.

Η προστασία παρατηρήθηκε περίπου από την 14η μέρα μετά την πρώτη δόση, ανεξάρτητα από την ηλικία του εμβολιασμένου. Οι ειδικοί εξετάζουν κατά πόσο οι δύο δόσεις των εμβολίων μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετάδοσης από τους εμβολιασμένους στους μη εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν «φανταστικά νέα» και δείχνουν ότι «τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την πανδημία, καθώς προστατεύουν εσάς, αλλά επίσης μπορούν να αποτρέψουν να μολύνετε εν αγνοία σας κάποιον στο σπίτι σας».

Παρόλο που η μελέτη είναι «πολύ ενθαρρυντική», σύμφωνα με τη δρα Μαίρη Ράμσεϊ του PHE, ακόμη και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό, τηρώντας προφυλάξεις όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων από τους άλλους.

Μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στο σπίτι

Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης

Είχε προηγηθεί προ ημερών άλλη βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η οποία επίσης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν απλώς αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλους.

Σύμφωνα με εκείνη την ανάλυση, μία μόνο δόση BioNTech/Pfizer ή Οξφόρδης/AstraZeneca μειώνει κατά σχεδόν 66% τον κίνδυνο μετάδοσης και ειδικότερα κατά 74% τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα. Μετά από δύο δόσεις Pfizer/BioNTech, η μείωση της μετάδοσης αυξάνεται στο 70% και της συμπτωματικής λοίμωξης στον 90% (για το εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca, του οποίου οι δύο δόσεις απέχουν περισσότερο χρόνο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share