Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Λαγός: Το παρασκήνιο της σύλληψής του - Αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές (photo-video)

Έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές για να μην πάει φυλακή

27 Απριλίου 2021 19:19
Γιάννης Λαγός: Το παρασκήνιο της σύλληψής του - Αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Γιάννης Λαγός: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλοτε ισχυρός βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στο Βέλγιο, από άνδρες της Interpol, λίγο μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του, με συντριπτική πλειοψηφία από το ευρωκοινοβούλιο. Η έκδοσή του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με την βελγική νομοθεσία.

Πώς έγινε η σύλληψη του Γιάννη Λαγού

Λίγη ώρα μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο Γιάννης Λαγός προσπάθησε να βγει από το σπίτι του, στις Βρυξέλλες, αλλά τον περίμεναν αστυνομικοί της βελγικής αστυνομίας, οι οποίοι του ζήτησαν να τους ακολουθήσει.

Ο ίδιος, έκανε tweet μέσα από το περιπολικό που τον μετέφερε, γράφοντας:

«Είμαι σε Βελγικό περιπολικό. Οι κλεφτες, άθεοί και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».

Στις φυλακές Δομοκού

Ο Γιάννης Λαγός θα μείνει για 48 ώρες στα κρατητήρια βελγικού αστυνομικού τμήματος κι ακολούθως θα βρεθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα.

Ο καταδικασμένος εγκληματίας, στην Ελλάδα θα εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός είχε καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια τελεσιδίκησε και η απόφαση για την φασιστική επίθεση στο Συνεργείο το 2013. Το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Γιάννη Λαγό ως ηθικό αυτουργό επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στη δίκη ήταν αυτός που του επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή μεταξύ των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης.

Παρ’ όλα αυτά «κρύφτηκε» πίσω από την ασυλία της θέσης που είχε ως ευρωβουλευτής.

Ο καταδικασμένος νεοναζί είχε στήσει ολόκληρο σόου όταν το δικαστήριο αποφάσιζε για την ποινή που θα του επέβαλε για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώ και όλο αυτό το διάστημα έχει απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές μέχρι και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν οργανωθεί κινητοποιήσεις στις Βρυξέλες για την άρση ασυλίας του και η πόλη γέμισε με αφίσες που έλεγαν ότι η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά ο ίδιος για ακόμα μία φορά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει απειλές κατά αυτών που τον «κατηγορούν άδικα».

Άρση ασυλίας με συντριπτική πλειοψηφία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή και ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, με συντριπτική πλειοψηφία. Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

«Δεν θα γυρίσω στην Ελλάδα»

Πριν την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, μια κίνηση του Γιάννη Λαγού, πυροδότησε τους φόβους, ότι ο καταδικασμένος νεοναζί, θα προσπαθήσει να διαφύγει της σύλληψης και να κρυφτεί σε κάποια άλλη χώρα.

Ο Λαγός εμφανίστηκε στο κέντρο covid του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και υποβλήθηκε σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία ότι θα αναχωρήσει τη Μεγάλη Τετάρτη για Νορβηγία, όπου εικαζόταν ότι μπορεί να έχει ήδη εξασφαλίσει σύνδεσμο προκειμένου να κρυφτεί.

Ο ίδιος ο Λαγός με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν το παραδέχτηκε. Φρόντισε όμως να αναφέρει ότι δεν θα γυρίσει στην Ελλάδα.

«Για να μαθαίνουν οι ανόητοι ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι.Ούτε Νορβηγία θα πάω,ούτε στην Ελλάδα θα γυρίσω τις επόμενες μέρες.Να με ρωτάτε πρώτα βρε χαζοί. Σας γλεντάω,χωρίς καν να προσπαθώ», έγραψε.

Πράσινο φως από την επιτροπή JURI

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού, λόγω της καταδίκης του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 22 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή JURI εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share