Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο - κορωνοϊός: Λύνεται το πρόβλημα με τους 30αρηδες που έλαβαν ακυρωτικό στο αίτημα τους

Κανονικά θα εμβολιάζονται και οι πολίτες που έχουν γεννηθεί μεν το 1991

27 Απριλίου 2021 15:37
Εμβόλιο - κορωνοϊός: Λύνεται το πρόβλημα με τους 30αρηδες που έλαβαν ακυρωτικό στο αίτημα τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβόλιο - κορωνοϊός: Άνοιξε από χθες το βράδυ η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πάνω από 60.000 πολίτες έχουν, ήδη, κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca, που θα χορηγηθεί αποκλειστικά σε αυτή την κατηγορία.

Υπήρξαν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις 30αρηδων, που έλαβαν ακυρωτικό SMS στο αίτημα που έκαναν, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη από το σύστημα το γενέθλιο έτος τους (1991), αλλά η ημερομηνία κατά την οποία θα συμπληρώσουν το 30ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα οδεύει προς αποκατάσταση και, πλέον, θα μπορούν κι εκείνοι να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Εμβόλιο - κορωνοϊός: Λύνεται το πρόβλημα με τους 30αρηδες που έλαβαν ακυρωτικό στο αίτημα τους

ΠΟΥ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V και ότι δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την αξιολόγηση των δεδομένων για πιθανή άδεια για επείγουσα χρήση.

«Ως προς το Sputnik, ακόμη περιμένουμε, βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο του πέρα δώθε. Άρα δεν έχουμε προγραμματίσει ακόμη συνάντηση αξιολόγησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη. Ωστόσο άνοιξε από σήμερα η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των ηλικιών 30 με 39.

Η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας Anvisa απέρριψε σήμερα την εισαγωγή του ρωσικού εμβολίου που ζητήθηκε από κυβερνήτες πολιτειών για την αντιμετώπιση του φονικού δεύτερου κύματος της επιδημίας. Οι ειδικοί αναφέρθηκαν σε «εγγενείς κινδύνους» και σοβαρές ατέλειες, προβάλλοντας την έλλειψη στοιχείων ως προς την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του.

ΠΟΥ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik

Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson - Ευελιξία στις δόσεις του Astrazeneca

Στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων των Johnson & Johnson (J&J) και Astrazeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες , οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson θα γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα των εμβολιασμών για 30αρηδες και 40αρηδες

«Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στο σκεύασμα της Astrazeneca, έπειτα από την απόφαση για χορήγησή του σε ανθρώπους 30-39 ετών (αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα), ανακοινώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 80 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share