Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Self tests: Διαθέσιμα μόνο κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων

Τι ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

26 Απριλίου 2021 16:03
Self tests: Διαθέσιμα μόνο κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Self tests: Μόνο κατά τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων θα γίνεται ή διάθεση των self tests και όχι στη διάρκεια εφημεριών/διανυκτερεύσεων, ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Με αυτό τον τρόπο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσπαθεί να επιφέρει αποσυμπίεση στο φόρτο εργασίας αλλά και στην έκθεση σε κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού λόγω της πολυάριθμης μετάβασης στα φαρμακεία. Ωστόσο ξεκινά από σήμερα δωρεάν και για τους επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές.

Self tests: Διαθέσιμα μόνο κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων

Self test: Υποχρεωτικά από σήμερα στο Δημόσιο - Ποιοι εξαιρούνται

Self test: Υποχρεωτικά είναι από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, τα self tests σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου/ης στον τόπο εργασίας και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Κατά την πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, δηλαδή από την 26η Απριλίου έως την 9η Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι που είναι υπόχρεοι σε διαγνωστικό έλεγχο δύνανται να υποβάλλονται και να δηλώνουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό εντός του χρονικού διαστήματος από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου 2021.

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για Covid-19». Ωστόσο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 57 θανάτους και 816 διασωληνωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, στην υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου εντάσσονται οι κατηγορίες προσωπικού του δημοσίου που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους και είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr):

  • α) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου,
  • β) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους,
  • γ) το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
  • δ) το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και
  • ε) οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Self test: Υποχρεωτικά από σήμερα στο Δημόσιο - Ποιοι εξαιρούνται

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  • α) πάσης φύσεως απασχολούμενοι, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48),
  • β) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και οποιοδήποτε άλλο διδακτικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων καθώς και οι απασχολούμενοι μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και
  • γ) πάσης φύσεως καλλιτεχνικό προσωπικό
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share