Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προειδοποίηση Σωτήρη Τσιόρδα: «Για να ξεπεραστεί η πανδημία χρειάζεται...»

Όλα όσα αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

26 Απριλίου 2021 11:13
Προειδοποίηση Σωτήρη Τσιόρδα: «Για να ξεπεραστεί η πανδημία χρειάζεται...»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σωτήρης Τσιόρδας: Χρειάζεται πολλή προσοχή και γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού για να ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Παράλληλα, έδωσε το σύνθημα για να πετάξουμε τις μάσκες.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021» το απόγευμα του Σαββάτου, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν ήδη από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο οποίος προχωρά καλά, φαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς παύουν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

Σωτήρης Τσιόρδας

Ο διακεκριμένος καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκτίμησε ότι όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης συναντήσει έναν άλλον πλήρως εμβολιασμένο, δεν θα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού.

"Το φαινόμενο του παγόβουνου": Ο κίνδυνος που αγνοεί ο Μητσοτάκης και τρέμει ο Τσιόδρας

Σωτήρης Τσιόδρας: Τον τελευταίο καιρό, το ρήγμα ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και τους λοιμωξιολόγους είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, αφού η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους επιστήμονες να αλλάξουν τα μέτρα, ώστε να πάρει μια ανάσα και η οικονομία.

Όμως, εκείνοι βλέποντας τι συμβαίνει με τα κρούσματα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία, εύλογα κρατούν σθεναρή αντίσταση.

Ειδικότερα, τα σύννεφα ανάμεσα στις δυο πλευρές δημιουργήθηκαν πριν λίγους μήνες όταν δεν έγινε πράξη η εισήγησή τους για μαζικά τεστ στους χώρους εργασίας και άμεσα μέτρα στα ΜΜΜ.

Σωτήρης Τσιόδρας

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν διαρκώς ότι η Ελλάδα στο τρίτο κύμα της πανδημίας πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του παγόβουνου. Εκτός δηλαδή από τους φορείς που εντοπίζονται με μοριακά τεστ υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς συμπτώματα που μόνο με μαζικά τεστ μπορεί να εντοπιστεί και να απομονωθεί για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της διασποράς του ιού.

Όσο βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και ο ο κορωνοϊός δε θα αναχαιτίζεται. Πλέον το γυαλί ανάμεσα στις δυο πλευρές δείχνει να έχει ραγίσει και είναι βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει πολιτικές αποφάσεις που θα είναι κόντρα στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

"Άγριος καβγάς Τσιόδρα - Χαρδαλιά" - Τι ισχύει;

Η απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από ορισμένες τηλεοπτικές ενημερώσεις της Πολιτικής Προστασίας γιγάντωσε τις φήμες που ήθελαν τον γνωστό λοιμωξιολόγο να διατηρεί πλέον άσχημες σχέσεις με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι δύο άνδρες ουδέποτε σχολίασαν όσα ακούγονται εδώ και καιρό, με τον Σωτήρη Τσιόδρα συγκεκριμένα να δίνει βάση μόνο σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επιστήμης του, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε… ίντριγκες.

Την απάντηση για τις μεταξύ τους σχέσεις έδωσε ο Nίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και το «Ενώπιος Ενωπίω». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σχολίασε μεταξύ άλλων και τη σχέση που έχει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τις φήμες που τους θέλουν να έχουν τσακωθεί.

 «Άγριος Καβγάς Τσιόδρα – Χαρδαλιά»

Τι είπε;

"Είναι ο απόλυτος μύθος ότι τσακωθήκαμε με τον Σωτήρη. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Δεν σας κρύβω ότι από την αρχή της πανδημίας ένας άνθρωπος με τον οποίο συνεργάζομαι κάθε ημέρα, όλη ημέρα, είναι ο Σωτήρης, ακόμα και όταν αποφάσισε να μη συμμετέχει στις ενημερώσεις, για να μπορέσει να υποστηρίξει τη δουλειά του.

Ο όγκος, να έχεις μια συνέντευξη καθημερινή δεν είναι τόσο εύκολο στη διαχείριση, πόσο μάλλον για τον Σωτήρη, που έχει την επιστημονική διαχείριση. Ο Σωτήρης, από την πρώτη στιγμή, κάνει τα ίδια πράγματα.

Ασχολείται με την επιστημονική ανάλυση, την παρουσίαση των δεδομένων σε όλη την ομάδα και στον πρωθυπουργό. Αυτό γίνεται κάθε Δευτέρα, κάθε Τετάρτη και κάθε Παρασκευή. Και κάθε ημέρα συμμετέχει στις τεχνικές συσκέψεις.

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος με τον οποίο δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό να είμαστε μαζί στην καθημερινή διαχείριση είναι ο Σωτήρης. Μαζί με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, είμαστε οι τρεις άνθρωποι που καθημερινά θα μιλήσουμε 3-4 φορές και θα κάνουμε σίγουρα τηλεδιάσκεψη, για να δούμε τα δεδομένα και τη στρατηγική μας.

Δεν σκοτωθήκαμε ποτέ. Ποτέ. Στις οικογένειες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ειδικά με τον Σωτήρη δεν είχαμε ποτέ διαφορετική εκτίμηση.

Συζητάμε τα πάντα, αξιολογούμε τα πάντα και συντριπτικά τις περισσότερες φορές συμφωνούμε για το πώς θα δράσουμε. Η σχέση μου με τον Σωτήρη θα αναδειχτεί, όταν τελειώσουν όλα αυτά. Μέσα από αυτό μένουν και κάποιες φιλίες", είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας τέλος στις ανυπόστατες φήμες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share