Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γηροκομείο Χανιά: Εισαγγελική παρέμβαση για τους 68 θανάτους

Τι έδειξε η εκταφή

24 Απριλίου 2021 15:20
Γηροκομείο Χανιά: Εισαγγελική παρέμβαση για τους 68 θανάτους

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί ο θάνατος 68 ηλικιωμένων στο γηροκομείο Χανίων μέσα σε έναν χρόνο.

Μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, προκειμένου να εξηγηθεί το γεγονός πώς γίνεται η αιτία θανάτου για όλους τους ηλικιωμένους να είναι η ανακοπή καρδιάς.

Τι έδειξε η εκταφή της 68χρονης

Με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε εκταφή ηλικιωμένης γυναίκας - παρουσία των ιατροδικαστών Ρεθύμνου και της Αστυνομίας- για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ διέμενε στη συγκεκριμένη δομή στα Χανιά. Σύμφωνα με το MEGA στο σώμα της ηλικιωμένης δε βρέθηκε καμία ένδειξη κακώσεων.

Στο συγκεκριμένο ιδιωτικό οίκο ευγηρίας πέθαναν σε ένα χρόνο 68 άτομα, αριθμός θανάτων πενταπλάσιος από αυτόν που συνήθως υπάρχει σε γηροκομεία. Παράλληλα, διαβάστε τις συνθήκες εγκατάλειψης στο γηροκομείο.

Τι ζητά ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας ζητά από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δομή από 1/1/20 ως 23/3/21 με τις ιατρικές γνωματεύσεις που τις συνοδεύουν. Σε όλες αναγράφεται ως αιτία θανάτου η ανακοπή καρδιάς και φέρουν όλες την υπογραφή του ίδιου γιατρού.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο 68 ηλικιωμένων σε γηροκομείο της Κρήτης

Γηροκομείο Χανιά: Νέες σοκαριστικές καταγγελίες -«Τους έδεναν, τους χτυπούσαν, δεν τους έδιναν νερό»

Γηροκομείο Χανιά: Συγκλονιστική είναι η καταγγελία πρώην εργαζομένου για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου μέσα σε έναν χρόνο 68 τρόφιμοι έχασαν τη ζωή τους. Πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου, που ξεκίνησε την καταγγελία, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ περιγράφοντας αποτρόπαιες σκηνές, για ανθρώπους δεμένους, που τους χτυπούσαν.

Γηροκομείο στα Χανιά: «Τους έδεναν στο κρεβάτι, τους έδιναν χάπια»

«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο πρώην εργαζόμενος, λέγοντας ότι τα έχει δει με τα μάτια του.

«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι, αυτό που έκανα, και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι, επειδή είχαν καταλάβει ότι δεν ήθελα να τους δένω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα περιστατικά θανάτων είπε: «Όταν είχαν πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα, το πολύ, μετά ξαφνικά, μετά από έναν μήνα, σχεδόν είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα». Όπως είπε, δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρόφιμος του γηροκομείου απεβίωσε μετά από χτύπημα

Αναφορικά με την περίπτωση εκταφής μίας εκ των τροφίμων, είπε: «Η γυναίκα αυτή ήταν στη βάρδιά μου, όταν ακούσαμε έναν δυνατό χτύπο, σαν γδούπο, ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κάγκελο, διότι είχαν, προφανώς, ξεχάσει. Την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο, ούτε τίποτα.

Ενώ είδα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλά, είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο, ότι χρειάζεται νοσοκομείο η γυναίκα, και δεν ήθελε. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα, φυσικά, και δεν είχε τις αισθήσεις της. Την τρίτη ημέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της και η αντίδραση της κυρίας Γεωργίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Ήθελαν να είμαι σαν ένα πιόνι».

Καταγγελία συγγενούς: «Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού» Μια άλλη διάσταση στην υπόθεση του γηροκομείου δίνει συγγενής τροφίμου, λέγοντας ότι «είχαν πάρει τη διαθήκη της και μετά την άφησαν στο έλεος του Θεού».

«Προσυπογράφω, ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε, ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της πάρουν διαθήκη, η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια», δηλώνει στον ΣΚΑΪ.

«Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με το που έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία. Όταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα, τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με απίστευτη πείνα, λες και είχε να ταϊστεί καιρό», περιγράφει, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Όπως αποκαλύπτει, «δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα, απειλήθηκα ότι δεν θα μου επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο γι' αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν, και τα νύχια τους, και μου είπαν ''θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη''. Έφυγε, και πρέπει να ήταν στο φέρετρό της γύρω στα 10 κιλά».

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. «Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share