Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για το Πάσχα - Οι εξαιρέσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα

Οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης - Όλη η υπουργική απόφαση

23 Απριλίου 2021 13:01
Μετακίνηση εκτός νομού: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για το Πάσχα - Οι εξαιρέσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που προβλέπει την απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού για τις διακοπές του Πάσχα, σύμφωνα με την οποία τα νέα μέτρα θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι επιχείρηση της αστυνομίας στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να εντοπίσουν όσους χωρίς βάσιμη αιτιολογία επιχειρούν να μετακινηθούν για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Πάσχα λοιπόν στην πόλη και με κάθε επισημότητα λοιπόν καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής εκδόθηκε η ΚΥΑ που απαγορεύει τις μετακινήσεις εκτός νομού. Όπως αναφέρεται: «Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Μετακίνηση εκτός νομού - Τι δεν επιτρέπεται

  1. Μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή υγείας.
  2. Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αιτιολογικό ότι οι πολίτες μετακινούνται στον επίσημο τόπο κατοικίας τους, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφ' άπαξ και δεν θα επιτρέπεται η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.
  3. Η συγκομιδή προϊόντων ως αιτία για υπερτοπική μετακίνηση απαλείφεται και δεν θα προβλέπεται για την περίοδο του Πάσχα.
  4. Όσοι επιθυμούν υπερτοπική μετακίνηση με αφορμή τον θάνατο και την κηδεία συγγενικού τους προσώπου θα μπορούν να το πράττουν επιδεικνύοντας στους; αστυνομικούς την ληξιαρχική πράξη θανάτου του οικείου τους.
  5. Για όλες τις περιπτώσεις -πλην της επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας- ο απολύτως αναγκαίος χρόνος της παραμονής σε άλλη περιφέρεια θα είναι ένα 48ωρο.

Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

  • εκτός των ορίων της Περιφέρειας
  • από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Μετακίνηση εκτός νομού - Οι εξαιρέσεις

Από τα μέτρα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν τις ακόλουθες μετακινήσεις:

  • Aπό και προς την εργασία
  • Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  • Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
  • Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης σύμφωνα με την παρ. 2: α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.
  • Η παρούσα απόφαση δεν καταλαμβάνει τα πρόσωπα του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.24489/16.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, εντός του πεδίου εφαρμογής της απόφασης αυτής και όπως εκάστοτε ισχύει.

Μετακίνηση εκτός νομού - Τα τσουχτερά πρόστιμα

Παράλληλα, υψηλά είναι τα πρόστιμα σε όσους παραβιάσουν τα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψευδή ή πλαστά στοιχεία ή ψευδή βεβαίωση, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share