Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος οι... ελιές και τα ραντεβού με γιατρούς: Μπαίνει φρένο στις μετακινήσεις εκτός νομού

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται άμεσα, μπαίνει «κόφτης» στις μετακινήσεις εκτός νομού εν όψει Πάσχα, καθώς το lockdown παραμένει σε ισχύ

23 Απριλίου 2021 12:06
Τέλος οι... ελιές και τα ραντεβού με γιατρούς: Μπαίνει φρένο στις μετακινήσεις εκτός νομού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετακίνηση εκτός νομού: Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα.. κόβονται έγγραφα για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων ή για μεταφορά οικοσκευής.

Τα ραντεβού με γιατρό, θα έχουν ισχύ μόνο αν είναι σε δημόσια δομή και επιβεβαιωμένα.

Πολύ αυστηρά τα κριτήρια για το Ε1

Η μετακίνηση δε με Ε1, γίνεται άπαξ. Με απλά λόγια δεν μπορεί να μετακινηθεί κανείς με χαρτί μόνιμης κατοικίας σε άλλο νομό και μετα απο λίγες μέρες να επιστρέψει λέγοντας ότι είναι αλλού η δουλειά του.

Μπαίνει φρένο στις μετακινήσεις εκτός νομού

Για τους εργαζόμενους, η μετακίνηση γίνεται με χαρτί από την Εργάνη και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης θα υπάρχει πολύ τσουχτερό πρόστιμο, ύψους 500 ευρώ!

Για μετακίνηση για κηδεία, θα απαιτείται η επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου!

"Πάω τον σκύλο μου σε κτηνίατρο στην Αρκαδία": Απίθανες δικαιολογίες από οδηγούς - Τους γυρίζουν πίσω στην Αθήνα!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επιχείρηση της αστυνομίας στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να εντοπίσουν όσους χωρίς βάσιμη αιτιολογία επιχειρούν να μετακινηθούν για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Αυτή τη στιγμή είναι αυξημένη η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σταματώντας ένα ένα τα αυτοκίνητα και ζητώντας έγγραφο που να δικαιολογεί τη μετακίνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ουρές των οχημάτων σε πολλές από τις πύλες «εξόδου» της Αττικής ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν αναγκαστεί να κάνουν αναστροφή, αφού βέβαια τους έχει επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Οι απίστευτες δικαιολογίες για πασχαλινή έξοδο

Μάλιστα, πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να…εκδράμουν στα χωριά τους. Ενδεικτικά, ένας οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτμπαγκάζ του είχε σούβλα. Κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν χρήση της επίσκεψης σε οδοντίατρο στο Κιλκίς και σε κτηνίατρο στην Αρκαδία.

Άλλοι αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτμπαγκάζ και είναι δύσκολο να τα δείξουν στις Αρχές.

Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν και σε ρεπορτάζ του OPEN TV, όπου διακρίνονται οι αστυνομικοί να ελέγχουν ένα προς ένα όλα τα οχήματα που επιχειρούν να διέλθουν από τα διόδια της Ελευσίνας. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ακόμη και ότι τους έκλεψαν, και σε αυτή την περίπτωση όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τοπική αστυνομική Αρχή πρέπει να τους στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών, ενόψει του Πάσχα

Από σήμερα εντείνονται, ενόψει του Πάσχα, οι έλεγχοι της αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. Η αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται απευθείας έλεγχος για βεβαιώσεις εργασίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά και βεβαιώσεων που σχετίζονται με εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων, όπως «επισκέψεις» σε υποθηκοφυλακεία, και γεωργικές εργασίες. Σε περίπτωση που οι βεβαιώσεις είναι πλαστές ή «ύποπτες», υπάρχει η πιθανότητα, είτε άσκησης ποινικής δίωξης, είτε -στην καλύτερη περίπτωση για τους παραβάτες- «αναστροφή» και επιστροφή στο σπίτι. Παράλληλα τα πρόστιμα αναμένεται να αρχίζουν από τα 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και έγκυρες βεβαιώσεις, επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, τελετή, επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, καθώς και για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους.

Πελώνη: Εντός της ημέρας υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων
Πάντως, όπως σημείωσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. από το μεσημέρι και μετά, ενώ εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται.

Όσον αφορά επίσης στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Σημειώνεται ότι σταδιακά, τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και στην αγορά για την κίνηση των πολιτών προς καταστήματα λιανεμπορίου, σε ιερούς ναούς αλλά και στις πλατείες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share