Κυριακή, 09 Μαΐου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Το έντυπο για να ταξιδέψετε το Πάσχα (Video)

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά & τα αυστηρά μέτρα

22 Απριλίου 2021 20:27
Μετακίνηση εκτός νομού: Το έντυπο για να ταξιδέψετε το Πάσχα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα σε γενικές γραμμές απαγορεύεται με την εξαίρεση της μετακίνησης στον τόπο κύριας κατοικίας. Παράλληλα, δείτε όλες λεπτομέρειες για το άνοιγμα της εστίασης.

Πιο συγκεκριμένα, η μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Πώς βγάζετε τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης

  • Μπαίνετε στο www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis
  • Είσοδος στην εφαρμογή με κωδικούς Taxis
  • Επιλέγετε εκτύπωση βεβαίωσης κατοικίας ειδικής χρήσης

Τα στοιχεία σας βγαίνουν αυτόματα από το σύστημα.

Τι πρέπει να προσέξετε στις μετακινήσεις εκτός νομού

Κάποιος που έχει δηλώσει «Κατοικία» στην Καρδίτσα και «Κύρια Κατοικία» στην Αθήνα, δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός νομού Αττικής με το παραπάνω έντυπο, παρά μόνο να επιστρέψει στον τόπο κύριας κατοικίας του. Αν η «Κύρια Κατοικία» του είναι στην Καρδίτσα και η εργασία του στην Αθήνα θα μπορέσει να μετακινηθεί μιας και προβλέπεται.

Μετακίνηση εκτός νομού - Οι εξαιρέσεις

  • Μέχρι την άρση του συγκεκριμένου μέτρου, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για έξι λόγους:
  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Αυστηρές ποινές

Όπως διαμηνύεται θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση εικονικής κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης και ψευδής δήλωσης.

Παράλληλα θα υπάρξουν και έλεγχοι εκ των υστέρων για να διαπιστωθεί αν κάποιοι παραβίασαν τα μέτρα και μετακινήθηκαν εκτός νομού.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Μάλιστα, αύριο, θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για το Πάσχα την περιγραφή των οποίων έκανε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του με την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού να βρίσκεται στο επίκεντρο Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share