Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Χάρτες ECDC: Στο «πράσινο» η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας

Πρώτη η Ελλάδα στα testing - Χάρτες του ECDC

22 Απριλίου 2021 14:56
Χάρτες ECDC: Στο «πράσινο» η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολύ θετικά είναι τα στοιχεία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη του ECDC. Σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται στον χάρτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά το testing (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους) ενώ επέστρεψε ξανά στο «πράσινο» στον δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού (κάτω από το 4%).

Συγκεκριμένα, στον σύνθετο χάρτη η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι στο «πορτοκαλί» και κάποιες περιοχές της στο «κίτρινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (22/04/2021).

Χάρτες ECDC: Στο «πράσινο» η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας

Στους χάρτες αποτυπώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά το testing, με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Χάρτες ECDC: Στο «πράσινο» η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας

Κορωνοϊός: Νέα εποχή μετά το εμβόλιο - Χωρίς μάσκες και αποστάσεις όσοι το κάνουν

Μια νέα εποχή έρχεται μετά από εκείνη του κορωνοϊού, καθώς μπορεί να τον έχουμε για αρκετό καιρό ακόμη στην καθημερινότητά μας, αλλά με την «ασπίδα» του εμβολίου να έρχεται, δε θα χρειαστεί να παίρνουμε ακραία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην τελευταία του έκθεση, τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις, μπορούν σταδιακά να χαλαρώσουν μεταξύ όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κάτι που ήδη συμβαίνει στο Ισραήλ.

Κορωνοϊός: Η έκθεση του ECDC για όσους έχουν εμβολιαστεί

Η έκθεση του ECDC παρέχει οδηγίες σχετικά με την προσαρμογή των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις κ.λπ.) βάσει του κινδύνου για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να κολλήσουν κορωνοϊό ή να νοσήσουν βαριά.

«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Προς το παρόν, συνιστάται η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιος από αυτούς είναι ηλικιωμένος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ή υπάρχει υψηλή κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών.

Τα προστατευτικά μέτρα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις για τεστ και καραντίνα για τα ταξίδια μπορούν να αρθούν ή να προσαρμοστούν για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Επίσης οι Αρχές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργασιακούς και άλλους χώρους.

Το ECDC τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share