Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Εμβόλιο- Κορωνοϊός: Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για 30-39

Δείτε το plan B για τους εμβολιασμούς

22 Απριλίου 2021 11:52
Εμβόλιο- Κορωνοϊός: Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για 30-39

Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο AstraZeneca. Όποιος κάνει την δήλωση θα εμβολιαστεί εντός 24ωρών.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια του Πάσχα.

Το plan B για μια δεύτερη εμβολιαστική γραμμή, που θα αφορά σε νεότερες ηλικίες, μετά την έντονη αναστάτωση και την επιβράδυνση των ραντεβού λόγω των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca- και της διερεύνησής τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- βρισκόταν στο "συρτάρι" του υπουργείου Υγείας εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Εντούτοις, η έναρξη της παράλληλης αυτής εμβολιαστικής διαδικασίας, μόνο με το εν λόγω εμβόλιο, ανακοινώθηκε τελικά χθες.

Μεγάλη Τρίτη ξεκινάει ο εμβολιασμός για τους 30-39

Αιτία, τα πολλά ελεύθερα ραντεβού, που όλα έδειχναν πως θα παρέμεναν ελεύθερα, ακόμη και μετά των άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικιακές ομάδες 55- 59 (που άνοιξε χθες το πρωί μαζί με τους εκπαιδευτικούς) και 50-54 που θα ανοίξει το Σάββατο 24 Απριλίου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει μεγάλο ποσοστό αδιάθετων δόσεων της AstraZeneca (υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα περιμένει από 450.000-500.000 δόσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο), αλλά και για να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό η εμβολιαστική διαδικασία και να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ανοσία- ενόψει και τους ανοίγματος της οικονομίας και του τουρισμού- προκρίθηκε το να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, δεδομένου πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο εμβολιασμός των σαραντάρηδων.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 θα γίνει στην συνέχεια και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες.

Η δυναμικότητα του συστήματος για τον μήνα Μάιο θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Επίσης το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται ως τις 10 το βράδυ και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία τους.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τον εμβολιασμό

Πρέπει να φροντίσετε για την επανάληψη του εμβολιασμού σας μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα, καθώς η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη προστασίας από τον ιό.

Μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συνεχίσετε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Αυτό διότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό
και ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Χρειάζονται αρκετές ημέρες μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου για να αναπτύξει το σώμα μας ανοσία στον ιό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί παρά τον εμβολιασμό τους να ασθενήσουν από COVID-19, η νόσος τους όμως αναμένεται να είναι αρκετά πιο ήπια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share