Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός- Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30ρηδες- Δείτε πότε

Mε το εμβόλιο της AstraZeneca

22 Απριλίου 2021 09:03
Κορωνοϊός- Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30ρηδες- Δείτε πότε

Ξεκινάνε οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες 30-49 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στόχος της Κυβέρνησης να εμβολιστούν όσο περισσότεροι γίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί η οικοδόμηση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.

Η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» για τη θωράκιση του πολιτών έναντι της νόσου Covid-19 στοχεύει στην πραγματοποίηση 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο, το εμβολιαστικό πρόγραμμα επεκτείνεται σε 1.471 εμβολιαστικά σημεία από τον επόμενο μήνα. Στα ήδη λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά (δημόσιες δομές και mega centers) στη «μάχη» ρίχνεται πλέον και ο ιδιωτικός τομέας.

Κικίλιας: «Το εμβόλιο δώρο που μας προσφέρει η επιστήμη»

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην άρτια οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος ζήτησε από τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το «δώρο που μας προσφέρει η επιστήμη, το εμβόλιο, για να βγούμε πιο γρήγορα από την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο».

Υπενθύμισε ότι οι πιθανότητες σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι απειροελάχιστες, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά «δεν είναι απλώς ένα νούμερο, αλλά απώλειες ανθρώπινων ζωών που γεμίζουν πόνο όσους μένουν πίσω να θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα».

Εμβόλιο: Η πλατφόρμα ανοίγει τη Μ. Εβδομάδα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους με τη σειρά του εξήγησε χθες ότι, τα εμβολιαστικά κέντρα σύντομα θα διευρύνουν το ωράριο τους, πραγματοποιώντας εμβολιασμούς καθημερινά έως τις 22:00 μ.μ., περιλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων..

Ο Βασίλης Κικίλιας απέδωσε την απόφαση αυτή στην κόπωση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και ζήτησε από τους πολίτες να κατανοήσουν το σκληρό πρόγραμμα που ακολουθούν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών (1,36 εκατ. άτομα).

«Όσοι κλείνουν ραντεβού θα εμβολιάζονται άμεσα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς υπήρχαν ελεύθερα ραντεβού για το συνγκεκριμένο σκεύασμα.

Αναφορικά με το ερώτημα γιατί προηγήθηκε η ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και δεν άνοιξε ενιαία η κατηγορία 30-49 ετών, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι νεότεροι απέχουν χρονικά περισσότερο από την εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Με την τροποποίηση αυτή τους δίνεται πλέον ένα κίνητρο να εμβολιαστούν νωρίτερα με κενά ραντεβού που υπάρχουν διαθέσιμα.

«Μετά την ηλικιακή αυτή ομάδα θα ακολουθήσουν σύντομα και οι κατηγορίες 40-44 (800.000 άτομα) και 45-49 χρόνων (810.000 άτομα)», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους.

Από τις 5 Μαΐου μπαίνει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά το «πράσινο φως» που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ως προς την ασφάλεια του. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που της αναλογούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Βήμα-βήμα η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας

Σύμφωνα με την εξέλιξη της «Ελευθερίας» έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί, με 1.826.000 πολίτες να έχουν λάβει ήδη την 1η δόση και 775.000 και τις δύο δόσεις.

Παράλληλα με τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, των ευπαθών ομάδων με χρόνιες παθήσεις (ομάδες Α και Β) σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών (730.000 άτομα) και τους εκπαιδευτικούς (180.000 άτομα). Ήδη σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 138.000 ραντεβού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share