Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα - Αλλαγή στις μετακινήσεις από το Μάιο

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έρχονται

21 Απριλίου 2021 21:35
Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα - Αλλαγή στις μετακινήσεις από το Μάιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού αρχίζουν να απελευθερώνονται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει συνέχεια της άρσης του απαγορευτικού, εξηγώντας το πώς αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με τη λειτουργία των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως από τις 3 Μαΐου θα υπάρξει μια αλλαγή σε ό,τι αφορά το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το Πάσχα δεν θα ταξιδέψουμε για να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την έναρξη της τουριστικής περιόδου και επισήμως από τις 15 Μαΐου, ενώ την ίδια ημέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες.

Νωρίτερα, στις 3 Μαΐου θα ανοίξει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους και από την ημέρα αυτή η κυκλοφορία το βράδυ διευρύνεται έως τις 23:00.

Έτσι, από τις 3 Μαΐου ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα είναι πλέον από τις 23:00 έως τις 05:00 σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν ισχύει η απαγόρευση από τις 21:00 έως τις 05:00 και για την περίοδο του Πάσχα.

Στη διάρκεια των ωρών αυτών επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους υγείας και οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου με τον κωδικό 6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε σήμερα να υπάρξει, μεταξύ άλλων, αλλαγή στο ωράριο που αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, με φόντο την επικείμενη εορταστική περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την πρόταση των ειδικών, θα ρυθμιστεί μία ώρα αργότερα, στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Κατά τα λοιπά, η υποχρέωση των πολιτών όσον αφορά στην αποστολή SMS προς το 13033 παραμένει, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Επιπλέον, η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα με την αποστολή SMS 6 το 13033.

Έτσι λειτουργούν οι εκκλησίες το Πάσχα

Με διαφορετικούς όρους θα κάνουν και φέτος Πάσχα οι πολίτες σε ολόκληρη την χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικά θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις εκκλησίες για τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα, αφού θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα και να κρατούν αποστάσεις, ενώ και ανήμερα το Πάσχα δεν θα μπορούν να συγκεντρωθούν πάνω από δύο οικογένειες στον ίδιο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τετάρτης:

  • Η επιτροπή εισηγήθηκε για τους ναούς να ισχύσει ένα άτομο ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους με απόσταση 10 μέτρων ανά άτομο, διπλή μάσκα εντός και εκτός.
  • Η περιφορά του Επιταφίου να γίνει εντός του προαύλιο χώρου των ναών.
  • Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η Επιτροπή πρότεινε να ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις 9 το βράδυ την Κυριακή του Πάσχα».
  • Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν στο πασχαλινό τραπέζι, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν έως 12 άτομα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share