Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Αυτό είναι όλο το σχέδιο για την επιστροφή από το lockdown

Ολοταχώς για επάνοδο της κανονικότητας!

21 Απριλίου 2021 20:16
Οριστικό: Αυτό είναι όλο το σχέδιο για την επιστροφή από το lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί ο κορωνοϊός να συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα, αλλά η αισιοδοξία μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις φαίνεται πως επιστρέφει, με την κυβέρνηση να προχωρά τη διαδικασία επάνοδο από το lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό» και παράλληλα ανέφερε πως γνωρίζει την κούραση των πολιτών λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Με συμμάχους τους εμβολιασμούς και τα self – tests ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τι θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τις 15 Μαΐου όπου ξεκινάει ο τουρισμός.

Κορωνοϊός: Έτσι ανοίγουν οι δραστηριότητες στην χώρα

Με στόχο το «ελεύθερο καλοκαίρι», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα, όμως τις επόμενες ημέρες θα απελευθερωθεί μία σειρά από δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Δευτέρα 3 Μαΐου: Επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 23:00, με υποχρεωτικά self – test στους εργαζόμενους.

Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν ξανά τα δημοτικά και τα γυμνάσια, με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές και καθηγητές
Σάββατο 15 Μαΐου: Ανοίγει ο Τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, θα είναι και το τέλος της αποστολής SMS στο 13033, το οποίο μέχρι σήμερα είναι υποχρεωτικό.

Κορωνοϊός: Η πορεία των εμβολιασμών

Πριν από τα παραπάνω ωστόσο και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα είναι μία ταχύτατη διαδικασία, με στόχο να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα.

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα

Στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών θα τελεστεί η Ανάσταση έπειτα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Επίσης αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, πρωτίστως ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και εν συνεχεία αποφάσισε αφού έλαβε υπόψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής για το Πάσχα

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share