Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού: «Όχι» στο άνοιγμα από τους λοιμωξιολόγους!

Το απόγευμα πιθανότατα οι επίσημες ανακοινώσεις

21 Απριλίου 2021 13:40
Μετακίνηση εκτός νομού: «Όχι» στο άνοιγμα από τους λοιμωξιολόγους!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετακίνηση εκτός νομού: Δεν ανάβουν το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται πως το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» επεσήμανε πως παρόμοια είναι και η θέση της κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα καταθέσεις τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση σχετικά με τη μετακίνηση εκτός νομού, τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και τον τρόπο που θα εορταστεί η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα.

Άρση μέτρων: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης - Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση, πότε καταργείται το SMS

Άρση Μέτρων: Στην πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, κλειδώνουν ουσιαστικά οι αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα, όπου οι πολίτες θα περάσουν στις πόλεις, καθώς δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι το οδικό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα που θα συζητήσουν για πρώτη φορά σήμερα οι λοιμωξιολόγοι και θα περιγράψει στο διάγγελμά του για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Athensmagazine.gr, το σχέδιο είναι -εφόσον δεν προκύψει απρόοπτο φυσικά και δεν υπάρξει ξαφνική επιδείνωση των κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας- να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Μαΐου, όπως ήδη ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια περίοδο θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με τις πιθανές ημερομηνίες που εξετάζονται να είναι η 6η ή η 12η Μαΐου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν χωρίς οι πελάτες να χρειάζεται να στείλουν sms στις 5 Μαΐου.

Η νέα περίοδος θα εγκαινιαστεί επίσημα με το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ποιες οι αποφάσεις για το άνοιγμα των εκκλησιών;

Οι λοιμωξιολόγοι την Παρασκευή αναμένεται να δώσουν την τελική τους εισήγηση για την λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα. Κυβέρνηση και εκκλησία μπορεί να έχουν συμφωνήσει στα βασικά όπως η Αναστάσιμη ακολουθία να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ, ωστόσο απομένουν ορισμένες ακόμη αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα υπάρξουν όπως η υποχρεωτική χρήση των self - test από κληρικούς, ψάλτες και το προσωπικό των ναών.

Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των ατόμων που θα είναι εντός των εκκλησιών καθώς η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει αύξηση της συμμετοχής ανάλογα βέβαια με τα τετραγωνικά μέτρα. Μεταξύ των λοιμωξιολόγων υπάρχουν επιφυλάξεις για την περιφορά των Επιταφίων πέριξ των ναών καθώς ανησυχούν για τον συγχρωτισμό που θα δημιουργηθεί μεταξύ των πιστών.

Πότε καταργείται το SMS στο 13033

Με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να σταματήσει και η αποστολή των μηνυμάτων στο 13033, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, οι αγορές στα μαγαζιά θα γίνονται πιθανότατα χωρίς ραντεβού, αλλά θα διατηρηθεί ο αριθμός των καταναλωτών εντός των καταστημάτων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

"Από την στιγμή που ανοίξει η εστίαση, εάν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι για την αποστολή SMS. Νομίζω ότι ο καθοριστικός μήνας για όλα αυτά θα είναι ο Μάιος", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share