Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παυλάκης: "Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι"

Υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους...

21 Απριλίου 2021 08:48
Παυλάκης:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, την μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ενώ μέχρι αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βγάλει διάγγελμα προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για το πως θα μετακινηθούν το Πάσχα.

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι».

Υπάρχουν κι άλλα στελέχη έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους

Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή, εκτίμησε λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει».

Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια». Τέλος, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό.

Παυλάκης: 'Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι'

Κορωνοϊός: Το «κραχ» στο σύστημα υγείας έρχεται

Το «κραχ» στο σύστημα υγείας εξαιτίας του κορωνοϊού έρχεται, με τα νούμερα να παραμένουν ανησυχητικά. Δείτε εδώ τα νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με την νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 3.789 νέα κρούσματα, φέρνοντας το σύνολο πάνω από τα 320.000, ενώ οι νεκροί ολοένα πλησιάζουν τους 10.000, με 87 για σήμερα (20/4). Τέλος, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι 847, φέρνοντας τα νοσοκομεία στα όρια τους, με αποτέλεσμα να έρθει πίσω το lockdown.

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 20 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share