Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμβολιασμοί: Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και άτομα 55-59 ετών

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός στη χώρα

21 Απριλίου 2021 07:47
Εμβολιασμοί: Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και άτομα 55-59 ετών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβολιασμοί: Άλλες δύο κατηγορίες πολιτών θα μπορούν να αιτηθούν για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους πολίτες 55-59 ετών. Οι διαδικασίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα ανοίγει για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και το προσεχές Σάββατο θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Ωστόσο μέχρι αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βγάλει διάγγελμα προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για το πως θα κινηθούν το Πάσχα.

Εμβολιασμοί: 7,3 εκατ. δόσεις έρχονται στη χώρα τους επόμενους δύο μήνες

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 7,3 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων από τις τέσσερις μεγάλες εταιρίες (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), με την Pfizer να στέλνει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.

Από την άλλη, η Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου. Η χώρα έχει ήδη παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ευχάριστα νέα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ωστόσο ανακούφιση φέρνει η απόφαση της ΕΜΑ να δώσει το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάνθηκε πως μια προειδοποίηση για ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο Johnson & Johnson. Ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για σπάνιες παρενέργειες και ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι πολλά περισσότερα.

Ορισμένες περιπτώσεις θρομβώσεων στις ΗΠΑ οδήγησαν την κυβέρνηση στην προσωρινή αναστολή του εμβολίου, κάτι που θορύβησε και την Ευρώπη, ωστόσο ο ΕΜΑ αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος αναστολής του, με την εταιρία να δηλώνει πως παραμένει «απόλυτα σίγουρη» για το εμβόλιό της.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 300 περιπτώσεις θρομβώσεων παγκοσμίως, με 287 περιστατικά να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA. Η απόφαση να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με την αμερικανική εταιρία έφερε ανακούφιση στην ΕΕ καθώς γίνεται μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στην Ευρώπη, μετά το αργό ξεκίνημα και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία με την AstraZeneca.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share