Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Προστέθηκε αστυνομικός στη λίστα των κατηγορουμένων

Ποιος ο λόγος που μπήκε τώρα;

20 Απριλίου 2021 20:03
Τραγωδία στο Μάτι: Προστέθηκε αστυνομικός στη λίστα των κατηγορουμένων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας, καθώς ένας ακόμη κατηγορούμενος, και μάλιστα αστυνομικός, προστέθηκε στη σχετική λίστα.

Το νέο πρόσωπο είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος αποχώρησε από την αστυνομία στις αρχές του προηγούμενου έτους, αλλά τώρα καλείται να λογοδοτήσει, μετά τη διάταξη της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ζωή Νικολάου με διάταξη της έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει δυο συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Βασίλη Καπερνάρου. Οι συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στην εισαγγελία Εφετών κατά διάταξης εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με την οποία είχε απορριφθεί έγκληση που είχαν καταθέσει κατά δύο στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., τη στιγμή που οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Τραγωδία στο Μάτι: Έτσι προέκυψαν οι κατηγορίες για τον Αστυνομικό

Όπως ανέφεραν στην έγκλησή τους οι συγγενείς των θυμάτων, οι εγκαλούμενοι, δια της συμπεριφορά τους «συνέβαλαν αιτιωδώς στο να χάσουν τη ζωή τους στις 23/7/2018 κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη περιοχή Μάτι Αττικής οι μητέρες τους». Με αφορμή δε τη μήνυση τους διενεργήθηκε προανακριτική έρευνα αλλά με εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε κρίθηκε πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις «ώστε να δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εγκαλουμένων».

Στη συνέχεια, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς προσέφυγαν κατά της παραπάνω εισαγγελικής διάταξης στην εισαγγελία Εφετών, η οποία και έκανε δεκτή εν μέρει την προσφυγή τους.

Η εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθούν οι ευθύνες του ενός εκ των δύο εγκαλουμένων των συγγενών της άτυχης γυναίκας, καθώς ο δεύτερος αξιωματικός έλειπε σε άδεια την ημέρα της πυρκαγιάς.

Για την εισαγγελέα, ο πρώτος εγκαλούμενος αξιωματικός «ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share