Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Πάσχα: Ανοιχτές οι εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο - Νωρίς το "Χριστός Ανέστη";

Ποια η συμφωνία Ιερώνυμου και Μητσοτάκη;

20 Απριλίου 2021 07:27
Πάσχα: Ανοιχτές οι εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο - Νωρίς το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξανά Πάσχα στην πόλη, αλλά με ανοιχτές εκκλησίες, δείχνουν όλα πως θα κάνουμε φέτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο να πούμε "Χριστός Ανέστη" νωρίς, σε σχέση με άλλες φορές.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όλα δείχνουν πως ο κόσμος θα μπορεί να κάνει Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, αλλά στους εξωτερικούς χώρους.

Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Είναι μία λύση που θα βοηθήσει να μην ταραχτούν επιπλέον τα πράγματα, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτό το παρατεταμένο lockdown.

συμφωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για Πάσχα

Πάσχα: Έτσι θα λειτουργήσουν οι ναοί σε Επιτάφιο και Ανάσταση

Από τη συνάντηση δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις, όμως όπως προκύπτει όλα δείχνουν ότι θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.

Ο επιτάφιος θα γίνει με την περιφορά γύρω από τον ναό. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνεται υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Ακόμα, ζήτησαν να "χαλαρώσει" το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

πώς θα κάνουμε Ανάσταση

Πληροφορίες για "Χριστός Ανέστη" πριν τις 12

Τέλος, ένα ακόμη σενάριο το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση, είναι να γίνει το "Χριστός Ανέστη" πριν τα μεσάνυχτα. Οπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδος, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, υπάρχει σα σκέψη να γίνει η Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση σχετικά με αυτό.

Δεν δείχνουν πάντως θετικοί και οι ιερείς σχετικά με αυτό το σενάριο, όπως δείχνει η δήλωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. "Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν".

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share