Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Εξελίξεις για τους εμβολιασμούς των εγκύων

Τι ισχύει μετά τις έρευνες;

19 Απριλίου 2021 19:22
Κορωνοϊός: Εξελίξεις για τους εμβολιασμούς των εγκύων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τους εμβολιασμούς των εγκύων έναντι του κορωνοϊού, όπως προέκυψε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρει την πρόοδο των σχετικών ερευνών.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η ίδια είπε αρχικά: «Το εμβόλιο αυτό προέρχεται από έρευνες δεκαετιών κι έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα. Είναι διαφορετικό ως προς το εμβόλιο της Astrazeneca.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα: Γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Διατηρούνται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι ευκολότερο να μεταφερθούν. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι μονοδοσικό.

Η προστασία αρχίζει μετά από 24 μέρες από τον εμβολιασμό, ενώ η αποτελεσματικότητά του ξεκινά μετά από 28 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο».

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή για τις γνωμοδοτήσεις με την ελπίδα ότι θα έχουμε ακόμα ένα όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», επισήμανε καταλήγοντας η κα. Θεοδωρίδου.

Κορωνοϊός: Τα νεότερα για τον εμβολιασμό των εγκύων

«Η βασική θέση παγκοσμίως για τις εγκύους ήταν απαγορευτική: Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλιο κατά του Covid κατά την κύηση», είπε συνεχίζοντας η Μαρία Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Σε δεύτερη φάση φτάσαμε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις αν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο.

Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Αυτό άναψε το πράσινο φως για οδηγία και των βρετανικών Αρχών».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share