Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Στάση εργασίας για το εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Η στάση θα έχει διάρκεια 3 ώρες

19 Απριλίου 2021 11:31
Στάση εργασίας για το εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοζάνη: Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας AVAX, στο εργοτάξιο της αποθείωσης στην 5η Μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, προχωρά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ).

Η στάση γίνεται προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το τραγικό δυστύχημα της περασμένης Παρασκευής 16 Απριλίου, που στοίχισε τη ζωή σε δύο εργατοτεχνίτες. Το Σωματείο εργαζομένων υποστηρίζει ότι στο εργοτάξιο υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας με 12ωρη συνεχή απασχόληση λόγω έλλειψης προσωπικού σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ζητά από τη ΔΕΗ και την ιδιωτική εταιρεία όπου εργάζονταν οι δύο άτυχοι συνάδελφοί τους την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, την απόδοση ευθυνών καθώς και την στήριξη των οικογενειών τους.

Στάση εργασίας για το εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: 3 συλλήψεις για τον θάνατο των εργατών - «Είχε λαμπαδιάσει... Είχε καεί!» (Video)

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές των τριών στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο υπογειοποίησης καλωδίων, μετά τον τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία τριών εργαζομένων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Όπως εκτιμάται, το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, καθώς δεν είχε κοπεί η ηλεκτρική τάση παρά το γεγονός ότι τα έργα ήταν σε εξέλιξη.

Η έρευνα στρέφεται στο αν είχε ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να γίνει διακοπή ρεύματος σε όλο το δίκτυο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρχαν ηλεκτροφόρα καλώδια κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Το χρονικό της τραγωδίας στην Εύβοια

Το δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι εργαζόμενοι εκτελούσαν έργα υπογειοποίησης καλωδίων στο Γυμνό Ευβοίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο εναερίτες βρίσκονταν επάνω στον στύλο και ακουμπούσαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ταυτόχρονα γερανός με δύο χειριστές, άγνωστο ακόμη πως, ακούμπησε το ίδιο καλώδιο. Η υψηλή ηλεκτρική τάση 20.000 βολτ διαπέρασε τα σώματα και των τεσσάρων, αποτέλεσμα οι τρεις να χάσουν ακαριαία τη ζωή τους.

Οι Νεκροί είναι ένας 45χρονος εναερίτης που βρισκόταν πάνω σε γερανό, σε ύψος 20 μέτρων, πατέρας τριών παιδιών, ένας 43χρονος και ένας 55χρονος, επίσης πατέρας τριών παιδιών. Ο 32χρονος τεχνικός που τραυματίστηκε σοβαρά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Σκληρές εικόνες

Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, οι σπαρακτικές φωνές των συναδέλφων των τριών θυμάτων τούς έβγαλαν από τα σπίτια τους.

Οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν πολύ σκληρές. Ο ένας εργαζόμενος βρισκόταν νεκρός ακόμη πάνω στην κολώνα της ΔΕΗ και οι τρεις συνάδελφοί του, οι δύο νεκροί και ο τρίτος σοβαρά τραυματισμένος, πεσμένοι στο οδόστρωμα.
Ειδικό βραχιονοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής έφτασε στο σημείο προκειμένου να απομακρύνει τον άτυχο άνδρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share