Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Μεγάλος προβληματισμός για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Απομακρύνεται το σενάριο της ελεύθερης μετακίνησης εκτός νομού

19 Απριλίου 2021 08:30
Μεγάλος προβληματισμός για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Από Σεμίνα Χριστοδούλου

Αρνητικό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο της μετακίνησης το Πάσχα εκτός Νομού, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν το επιτρέπει. Πιο συγκεκριμένα η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική, με τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει χθες 841 διασωληνωμένους από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν την Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι δεν δείχνουν να είναι υπέρ του σεναρίου αυτού. Και ως επιχείρημα δεν αναφέρουν μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και το ρίσκο που έχει μία μαζική μετακίνηση εκτός Νομού.

Γώγος: Πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η έξοδος του Πάσχα

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους είναι αρνητικός στο να επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα.

Γκίκας: Όχι στην έξοδο του Πάσχα για να κάνουμε καλοκαίρι

Την ίδια άποψη είχε και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, αναφέροντας πως καλύτερα θα ήταν θα «θυσιαστεί» το Πάσχα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν ένα καλύτερο καλοκαίρι.

«Θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα. Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει».

Μετακινήσεις Πάσχα

Σαρηγιάννης: Μαζική κινητικότητα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων

Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε πως η μαζική μετακίνηση σε άλλες περιοχές το Πάσχα κρύβει κινδύνους και ως εκ τούτου είναι κι αυτός αντίθετος με χαλάρωση του μέτρου μετακινήσεων εκτός Νομού.

«Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών», δήλωσε, λέγοντας πάντως πως περιμένει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εκτιμώντας πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά.

Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δυνατή μια μαζική έξοδος το Πάσχα

Αρνητικός στο άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό» είπε με νόημα.

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αυτή τη περίοδο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share