Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εστίαση: Όλο και πιο κοντά το άνοιγμα λόγω... κορωνοπάρτι!

Το σενάριο για επίσπευση των αποφάσεων

18 Απριλίου 2021 11:24
Εστίαση: Όλο και πιο κοντά το άνοιγμα λόγω... κορωνοπάρτι!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Eστίαση: Όλο και πιο κοντά το άνοιγμα λόγω... κορωνοπάρτι! Πολλά σενάρια εναλλάσσονται για το εάν, πότε και πώς θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει. Φαίνεται πως πλέον έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, νωρίτερα και από ότι υπολογιζόταν, ίσως και πριν από το Πάσχα.

Οι προτάσεις πέφτουν «βροχή» και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να επισπευσθούν. Ποιοι είναι όμως, οι λόγοι για μια ενδεχόμενη αλλαγή προγραμματισμού και τακτικής;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τα αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις σε κεντρικές πλατείες και άλλα «στέκια» της νεολαίας στις μεγάλες πόλεις, επανέφεραν τις συζητήσεις γύρω από το μήπως τελικά είναι προτιμότερο να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια με τα τραπεζάκια έξω, καθώς έτσι θα τηρούνται και οι αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και θα είναι πιο «προστατευμένο» το περιβάλλον για τους πελάτες.

Αυτό θα αποτελέσει και μια επιπλέον «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κόπωση των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown και θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και για τους νέους ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε υπαίθριους χώρους χωρίς την τήρηση κανενός μέτρου.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης φαίνεται να προκρίνεται αυτή τη στιγμή το σενάριο για ένα «ασφαλές άνοιγμα» πολλών δραστηριοτήτων λίγο μετά το Πάσχα, γι’ αυτό και όπως επισημαίνουν κάποιες πληροφορίες, είναι διατεθειμένοι να «θυσιάσουν» το… ελεύθερο Πάσχα και να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να είναι εφικτό ένα πιο… ελεύθερο καλοκαίρι. Το μεγάλο διακύβευμα είναι να μην υπάρξει ρίσκο ρίσκο για τον τουρισμό και να επιτευχθεί το «restart» στις 14 Μαΐου, όπως είναι και ο στόχος.

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για επαναλειτουργία και των καφέ και εστιατορίων μαζί με τον τουρισμό, την ίδια ημερομηνία, κάτι που διευκολύνει και τους επισκέπτες. Ωστόσο, τα πάρτι και οι συναθροίσεις της νεολαίας, φαίνεται να αποτέλεσαν την «ακίδα» για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα για άνοιγμά τους νωρίτερα.

Άλλωστε και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, η κυβέρνηση θα ακούσει και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι μελετούν ενδελεχώς και αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο και σε ποια χρονική στιγμή.

Χρήσιμο "εργαλείο' για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσουν και τα self test, καθώς είναι ένας από τους κλάδους, όπου είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους και θα επεκταθεί μόλις ανοίξει ολοκληρωτικά ο κλάδος.

Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μεταδοτικότητας του κορωνοϊού από τους εργαζομένους και καθίσταται ακόμη πιο... προστατευμένο το περιβάλλον, με την προϋπόθεση βέβαια να μην νοσούν και πελάτες που επισκέπτονται τα καφέ και εστιατόρια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share