Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Μεγάλος προβληματισμός - Διστάζουν να ανάψουν το «πράσινο» φως οι λοιμωξιολόγοι (Video)

Πότε θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις - Τι θα γίνει με τη λειτουργία των εκκλησιών

18 Απριλίου 2021 09:44
Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Μεγάλος προβληματισμός - Διστάζουν να ανάψουν το «πράσινο» φως οι λοιμωξιολόγοι (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με κάποιους από τους λοιμωξιολόγους να διστάζουν να ανάψουν το «πράσινο» φως και να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων.

Οι ειδικοί- οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν συζητήσει καν το ενδεχόμενο-διστάζουν να ανάψουν από τώρα το «πράσινο φως» για Πάσχα μακριά από τον κλεινόν άστυ, καθώς η παραμονή των κρουσμάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση.

Ανησυχία για διασπορά

Ο φόβος των ειδικών, όπως αναφέρθηκε στο Mega, είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές όπου σήμερα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Όπως λένε, ένα Πάσχα χωρίς περιορισμούς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς έκρηξη σε εισαγωγές και διασωληνωμένους.

Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να εξετάσει όλα τα δεδομένα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κι αναλόγως να εισηγηθεί. Όλοι συμφωνούν πάντως ότι πρόκειται για έναν δύσκολο γρίφο, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια για στραβοπατήματα λίγο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η εστίαση πιθανότατα στις 10 Μαΐου και ο τουρισμός ενδεχομένως στις 14 Μαΐου.

Η κυβέρνηση θεωρεί επίσης κρίσιμη την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Δημοτικών μετά το Πάσχα στα θρανία, καθώς έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός των σχολικών αιθουσών. Επίσης εκτιμά ότι ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο στοίχημα φέτος για τη χώρα μας και δεν θα πρέπει να διακυβευθεί.

Αχιλλέας Γκίκας: Πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας

Ο Αχιλλέας Γκίκας μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας μίλησε για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες της Αττικής δηλώνοντας πως η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη και πως με τα self test θα έχουμε ελάφρυνση της πανδημίας. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει το τελικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Σαρηγιάννης: Περιμένουμε να κατέβουμε στα 1.600 κρούσματα τη Δευτέρα του Πάσχα

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ δήλωσε πως υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης και πως τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρούσματα θα κατέβουν στα 1.600. Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην έξοδο του Πάσχα.

Βασιλακόπουλος: Αν μείνουμε στις μεγάλες πόλεις θα αυξηθούν τα κρούσματα

«Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Δηλώνοντας ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί, πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με σελφ τεστ και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Εξαδάκτυλος: Όχι σε μαζική έξοδο για το Πάσχα

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.

Επανερχόμενος στο θέμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, είπε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις. Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο όπως στα προ πανδημίας χρόνια.

Τι θα γίνει με τη λειτουργία των εκκλησιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει απευθείας επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου σε συνεργασία με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να καταστεί δυνατή η ασφαλή λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθούν τα self test και οι εξωτερικοί χώροι των εκκλησιών. Τα self test θα γίνονται με ευθύνη των Μητροπόλεων σε ιερείς και ψάλτες ενώ θα τηρείται και μητρώο κατά τα πρότυπα των Λυκείων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share