Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου στην Κέρκυρα

Η τελετή έγινε παράλληλα με την κηδεία του στην Αγγλία

17 Απριλίου 2021 20:57
Πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου στην Κέρκυρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κέρκυρα: Τρισάγιο στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του σήμερα. Η τελετή των 40 λεπτών επιτηρήθηκε από τον Μητροπολίτη της Κερκύρας Νεκτάριο και πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η τελετή έγινε παράλληλα με την κηδεία του στην Αγγλία. Στον ναό του Αγ. Σπυρίδωνα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών & Διαποντίων νήσων, Νεκτάριος. Τις κερκυραϊκές Αρχές εκπροσώπησαν η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού Δήμου Δ. Μεταλληνός και ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Γκίκας.

Κέρκυρα: Πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου

Λίγα λόγια για την σχέση του πρίγκιπα Φιλίππου με την Κέρκυρα

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας. Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο μητρικός παππούς του, Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λούις Μαουντμπάττεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάττεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.

Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, Μαρία. Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share