Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δύσκολη εξίσωση το Πάσχα στο χωριό: Πότε κλειδώνει η απόφαση; Διχασμένοι οι ειδικοί για τις μετακινήσεις εκτός νομού (Video)

Την ερχόμενη εβδομάδα νέα συζήτηση για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

17 Απριλίου 2021 09:25
Δύσκολη εξίσωση το Πάσχα στο χωριό: Πότε κλειδώνει η απόφαση; Διχασμένοι οι ειδικοί για τις μετακινήσεις εκτός νομού (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διχασμένοι είναι οι ειδικοί, όσον αφορά την απελεύθερων στων μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα στο χωριό. Η κυβέρνηση επιθυμεί βήμα – βήμα να οδηγήσει την οικονομία και την κοινωνία προς την κανονικότητα, ωστόσο δεν είναι επ’ ουδενί διατεθειμένη να ρισκάρει να «χυθεί η καρδάρα» τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη συνέντευξή του πως «όλοι θέλουμε να πάμε στα χωριά μας», ωστόσο πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ενώ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γιατρός-ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με το πιθανό άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η πίεση, που θα υφίσταται το σύστημα Υγείας σε 10 ημέρες από τώρα.

Εξάλλου, τη Μεγάλη Εβδομάδα εκτιμάται πως θα υπάρχει σαφής εικόνα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα Λυκείων και λιανεμπορίου.

Λινού: Με έμφαση στα μέτρα μπορεί να γίνει διακίνηση το Πάσχα

Έχει αρχίσει μικρή αποκλιμάκωση, όμως χρειάζεται μεγάλη σύνεση δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει ο κόσμος να είναι έξω από τα σπίτια και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, ενώ παράλληλα είπε πως με έμφαση στα μέτρα μπορεί να γίνει διακίνηση το Πάσχα. Ακόμα, μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Διχογνωμία Γκάγκα – Παγώνη για τους εκδρομείς του Πάσχα

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και η συντονίστρια – διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλούν στην ΕΡΤ για τον εμβολιασμό, τις ευπαθείς ομάδες και την έξοδο του Πάσχα.

Βασιλακόπουλος: «Το Πάσχα να μετακινηθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega για το αν θα μπορούσαμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό είπε πως αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος», είπε και πρόσθεσε:

«Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Σαρηγιάννης: «Ρίσκο οι μετακινήσεις το Πάσχα»

Αντίθετη άποψη για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα είχε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Προειδοποίησε όμως ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Γι’ αυτό εκτίμησε πως οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα αποτελούν μεγάλο ρίσκο, που μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα.

Τι σημαίνει το «όχι» για τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής

Η βούληση της κυβέρνησης, όπως την είχε εκφράσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν ξεκάθαρη: θέλουμε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα.

Η απόφαση των λοιμωξιολόγων, όμως, ήταν αρνητική, λέγοντας «όχι» σε άνοιγμα mall, κέντρων αισθητικής και φροντιστηρίων.

Θέλοντας να «φρενάρουν» μια πιθανή νέα διασπορά του κορωνοϊού και νέα έξαρση στα κρούσματα, αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα.

Το πώς θα γίνει αυτό, εάν τελικά επιτραπεί να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, είναι επίσης ένας δύσκολος γρίφος, αφού εξετάζονται διάφορα σενάρια, αφενός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και αφετέρου για «έξοδο» με τη χρήση των self test.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, είπε χαρακτηριστικά πως «για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share