Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο θρυλικός Κώστας Ζολώτας!

Τεράστια απώλεια!

15 Απριλίου 2021 15:22
Πέθανε ο θρυλικός Κώστας Ζολώτας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της ορειβασίας Κώστας Ζολώτας, όπως έγινε γνωστό πριν από κάποιες ώρες, μαζί με την είδηση του θανάτου του Γιάννη Σπανού!

Το όνομα του είχε ταυτιστεί με τον βουνό του Ολύμπου συνοδεύοντας εκατοντάδες ορειβάτες στην κορυφή του, ενώ συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης.

Μάλιστα το όνομα του είχε δοθεί σε μια πτέρυγα του καταφυγίου Α’ ή «Σπήλιος Αγαπητός», το οποίο βρίσκεται στη θέση «Μπαλκόνι» σε υψόμετρο 2.060μ, ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και το διαχειρίζεται η κόρη του Μαρία και ο σύζυγός της ο Διονύσης Πουρλιώτης, σύμφωνα με το mountolympus.gr.

Πέθανε ο θρυλικός Κώστας Ζολώτας!

Το μήνυμα του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Τον Κώστα Ζολώτα τίμησε και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, με ένα μήνυμα: «Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση σήμερα τον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές. Πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού. Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα.

Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο “Μπαλκόνι” Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του. Τώρα που, κατά τον ποιητή, «ο ήλιος τ’ Απριλιού λιώνει τα χιόνια στα βουνά, κι ανθίζει η οξυά κι ο γαύρος» ο Κώστας πήρε για τελευταία φορά το σακίδιο με τις αναμνήσεις και τις ιδέες μιας ολόκληρης ζωής και τράβηξε τ’ αψήλου».

Η ανάρτηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Τον Κώστα Ζολώτα αποχαιρέτησε και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με ανάρτησή της:

Σήμερα σύσσωμος ο ορειβατικός κόσμος αποχαιρετά έναν μεγάλο, πρωτοπόρο ορειβάτη, τον Κώστα Ζολώτα. Ο Κώστας Ζολώτας, ένας «μύθος» για τους μυημένους στην ορειβασία, υπήρξε οδηγός βουνού για πάνω από 50 χρόνια, ενώ από το 1958 ανέλαβε ως διαχειριστής το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», το οποίο, μετέπειτα, ταυτίστηκε με το όνομά του. Εργάστηκε με πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας συνέπεια και επαγγελματισμό για να αναδείξει τον Όλυμπο ως τουριστικό προορισμό, σε μία εποχή που οι επισκέπτες του βουνού ήταν μόλις 350 ετησίως. Με πληθώρα αναβάσεων και αναρριχήσεων στο ενεργητικό του, συνόδευσε εκατοντάδες ορειβάτες στην κορυφή του Ολύμπου και συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης. Βοήθησε πολύ την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και αποτέλεσε τον αρχικό σύνδεσμο με τη γερμανική διασωστική οργάνωση Bergwacht, ξεκινώντας τις εκπαιδεύσεις με δική του προτροπή το 1994. Άφησε την τελευταία του πνοή στο μέρος που λάτρευε, πεζοπορώντας στο βουνό. Καλό σου ταξίδι Κώστα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share