Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έσκασε «βόμβα» για παράταση lockdown – Τι θα συμβεί με τα ταξίδια του Πάσχα

Μεγάλη προσοχή - Σας αφορά όλους!

15 Απριλίου 2021 13:28
Έσκασε «βόμβα» για παράταση lockdown – Τι θα συμβεί με τα ταξίδια του Πάσχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα; Παίρνει νέα παράταση το Lockdown;

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε νέες δηλώσεις του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα. στην οποία η μεγάλη έξοδος γίνεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι μία τέτοια μαζική μετακίνηση θα έβαζε σε κίνδυνο ακόμα και την οριστική λήξη του lockdown!

Έσκασε «βόμβα» για παράταση lockdown

«Αν κάνουμε Πάσχα στο χωριό τότε ίσως να υπάρξει παράταση του 3ου κύματος της πανδημίας ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο και το λέω αυτό διότι ας μην γελιόμαστε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας ώστε να δούμε τους συγγενείς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί. Τα self test σίγουρα αποτελούν ένα όπλο αλλά το ποσοστό σιγουριάς ότι είμαστε αρνητικοί στο 57%. Από εκεί και πέρα τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ανά τρεις ημέρες για να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε αρνητικοί», τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα μίλησε και για την εκτίμηση που μπορούμε να έχουμε από τις τρεις πρώτες ημέρες εφαρμογής των self test και τα αποτελέσματα που έδωσαν τα εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα των πρώτων ημερών.

«Στα 250.000 self test που έγιναν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες», συμπλήρωσε ο κος Σαρηγιάννης.

Πελώνη: "Σύμμαχοί μας τα εμβόλια, τα τεστ και ο καιρός. Εχθρός η χαλάρωση - Νωρίτερα στην Ελλάδα 1,2 εκατ. εμβόλια"

Στην καθιερωμένη της ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας προχώρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. Παρατηρείται ωστόσο στις περισσότερες περιφέρειες μία σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων.

Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται. Και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση».

Για τα self test

«Από 19 Απριλίου η δωρεάν διανομή self test, που θα είναι υποχρεωτικά, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και άλλες κατηγορίες. Σύμμαχοί μας τα εμβόλια, τα τεστ και ο καιρός. Εχθρός μας η χαλάρωση. Δεν χαλαρώνουμε δεν εφησυχάζουμε. Ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», είπε.

Ενημέρωση Πελώνη για κορωνοϊό

Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για 18-59 με σοβαρά νοσήματα

«Ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών» είπε συγκεκριμένα.

«Mετά την επίσπευση της παράδοσης στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου».

Για τη συνάντηση Δένδια στην Τουρκία

«Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά.

Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως αναφορικά με το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις η κυβέρνηση θα ακούσει τους ειδικούς και όταν κριθεί πως υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share