Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο: Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι την ημέρα εμβολιασμού

Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος

15 Απριλίου 2021 09:25
Εμβόλιο: Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι την ημέρα εμβολιασμού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβόλιο: Τις διευκρινήσεις για τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι την ημέρα που έχουν προγραμματίσει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Πέρα από τους κανονισμούς για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων που θα πρέπει από τη Δευτέρα να κάνουν υποχρεωτικά self test, το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε πρωτοβουλία και για τους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν νέες οδηγίες σχετικά με την διευκόλυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού, που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα δείτε και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν self test από Δευτέρα για να πάνε στην εργασία τους.

Εμβόλιο: Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι την ημέρα εμβολιασμού

Τρίωρη απουσία για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού, εφόσον αυτά πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου εργασίας τους.

Πλέον, δίνεται δυνατότητα στους εργαζόμενους να απουσιάσουν με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη για εύλογο χρονικό διάστημα έως και τρεις ώρες από την εργασία τους, εφόσον ο προγραμματισμένος εμβολιασμός τους έχει οριστεί εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους και αυτή τους η απουσία είναι δικαιολογημένη.

Άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self test

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης έχει ξεκινήσει και έτσι μετά από έξι μήνες οι καταστηματάρχες αναμένεται να ανεβάσουν ρολά στα μαγαζιά τους μετά το Πάσχα. Ήδη στην κυβέρνηση κάνουν τον σχεδιασμό τους για το άνοιγμα του κλάδου, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει πριν την επανεκκίνηση του τουρισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ομαλή», είχε δηλώσει πρόσφατα για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα δείτε πως θα γίνει η μετακίνηση εκτός Αθηνών το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εστίαση δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από την Τρίτη του Πάσχα -πάντοτε σε εξωτερικούς χώρους, με τους καταστηματάρχες να προετοιμάζονται ήδη σε ορισμένες περιοχές όπως η Ανάβυσσος για το άνοιγμα της.

Άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self test

Άνοιγμα μόνο με εξωτερικά καθίσματα και self test

Το μόνο δεδομένο για το άνοιγμα της εστίασης -όποτε αυτό γίνει- είναι πως τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους. Χθες άλλωστε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19 ανακοίνωσε ότι η χρήση του εργαλείου του self test επεκτείνεται και στην εστίαση υποχρεωτικά.

Παράλληλα, τα μαγαζιά θα ανοίξουν μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση. Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις) θα εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μειωμένου ωραρίου στα μαγαζιά.

Για το ζήτημα των εξωτερικών χώρων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, είπε ότι η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε και προβλέπει περισσότερο εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα έως το τέλος Οκτωβρίου 2021, για όλη δηλαδή τη σεζόν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share