Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη διευθυντή δημοτικού σχολείου για ασέλγεια σε ανήλικο και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Σύμφωνα με τη μήνυση τα περιστατικά συνέβησαν πριν από 14 χρόνια

14 Απριλίου 2021 14:28
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη διευθυντή δημοτικού σχολείου για ασέλγεια σε ανήλικο και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη δάσκαλος σε περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθη για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκου και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ αναμένεται να απολογηθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή. Προηγήθηκε μήνυση 28χρονης (σήμερα), σύμφωνα με την οποία τα όσα καταγγέλλει η ίδια συνέβησαν πριν από 14 χρόνια.

Ακολούθησε έρευνα των διωκτικών αρχών κατόπιν εισαγγελικής εντολής και στην κατοχή του δασκάλου βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας, ανάμεσα στο οποίο και υλικό στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται και η μηνύτρια. Υπό αυτές τις συνθήκες εκδόθηκε ένταλμα, σε εκτέλεση του οποίου ο κατηγορούμενος συνελήφθη τις προηγούμενες μέρες και κρατείται ενόψει της απολογίας του στον ανακριτή. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση ότι παππούς φέρεται να βίαζε την ανήλικη εγγονή του.

Οι πράξεις που περιγράφονται στο ένταλμα είναι για ασέλγεια κατ' εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για εν ενεργεία δάσκαλο που σήμερα είναι διευθυντής σε δημοτικό σχολείο, ενώ η μηνύτρια δεν υπήρξε μαθήτριά του αλλά συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους.

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη διευθυντή δημοτικού σχολείου για ασέλγεια σε ανήλικο

Αλλαγές στο νόμο για τους βιασμούς ανηλίκων

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται τη στιγμή που οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι σε έξαρση. Έτσι λοιπόν το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι έτοιμο να καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάργηση των 19 Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, στις οποίες μέχρι σήμερα απασχολούνται μόλις έξι άτομα ως προσωπικό, και παράλληλα τη δημιουργία μιας νέας δομής που θα λειτουργεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Ωστόσο και χθες ασκήθηκε νέα δίωξη για βιασμό στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Υπό τη σκέπη της νέας αυτής δομής, θα οργανωθούν διοικητικά και τα Σπίτια του Παιδιού, οι ειδικά δηλαδή διαμορφωμένοι χώροι εκτός των δικαστηρίων, όπου θα λαμβάνονται οι καταθέσεις των ανηλίκων από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες, με στόχο την προστασία τους, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών που θα συντελούν στη λεγόμενη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.

Βάσει των νέων διατάξεων, η κατάθεση - εξέταση του ανηλίκου θα διεξάγεται πλέον στους ειδικά διαμορφωμένους αυτούς χώρους με τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Ήδη το Σπίτι του Παιδιού στην Αθήνα έχει πλήρως ανακαινιστεί και εξοπλίζεται με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα.

Αλλαγές στο νόμο για τους βιασμούς ανηλίκων

Τι προβλέπει η νέα δομή που θα δημιουργηθεί

Η νέα δομή που θα δημιουργηθεί μετά την αναδιάρθρωση των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων προβλέπεται να διοικείται από επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο θα παρέχει τις κατευθύνσεις για τη σωστή αντιμετώπιση των υποθέσεων ανηλίκων θυμάτων ή παραβατών και θα στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό από τον χώρο της ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, το νέο ΝΠΔΔ θα έχει τη δυνατότητα, βάσει της προωθούμενης νομοθεσίας, να προχωρά σε συμφωνίες και συνεργασίες με άλλους φορείς όπως δήμους και περιφέρειες, καθώς και να συμμετάσχει σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την προώθηση των σκοπών του.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εξοπλίσει τη νέα δομή με ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας, τα οποία ισχύουν ήδη σε άλλες χώρες, θα ετοιμάσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο πέρα από το νομοσχέδιο (υπουργικές αποφάσεις, κανονισμούς λειτουργίας κ.λπ.) και θα αναλάβει την εκπαίδευση των υπαλλήλων. Για τον λόγο αυτό καταρτίστηκε ήδη προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Αλλαγές στο νόμο για τους βιασμούς ανηλίκων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στόχος η αντιμετώπιση της κακοποίησης

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, στόχος είναι η νέα νομοθεσία να αντιμετωπίζει οριστικά το ζέον ζήτημα των ανηλίκων παραβατών και θυμάτων και όχι μόνο το θέμα της κατάθεσης των παιδιών ενώπιον των Αρχών.

Οι βασικοί άξονες επί των οποίων αναπτύχθηκε η νέα νομοθεσία είναι κατά βάση η ορθολογική διοικητική οργάνωση της νέας δομής και η μεταχείριση των ανηλίκων με όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους με σκοπό την αποφυγή της παραμονής τους σε ίδρυμα, αλλά την παραμονή τους εντός των οικογενειών τους, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share